Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инсулт

Не пренебрегвайте аритмията

Петър Галев 20-03-2012
Инсулт : Не пренебрегвайте аритмията - здраве, сърце, инсулт, аритмия, мъждене,
Интервю с проф. Кейт Фокс, кардиолог, преподавател в университета в Единбург, Великобритания, за възможността пациентите с предсърдно мъждене да се предпазят от инсулт.

Проф. Фокс, накъде са насочени научните Ви интереси в момента?
Напоследък усилено се занимавам с механизмите, които предизвикват тромбози в човешкия организъм. Това е много важна тема от гледна точка на всекидневната практика, защото значителна част от пациентите с предсърдно мъждене получават тежки мозъчни инсулти, дължащи се именно на тромбоза на магистрални кръвоносни съдове в главата.

Чия отговорност е откриването на предсърдно мъждене при даден пациент – на личния лекар или на специалиста кардиолог?
В това отношение се нуждаем от колективни усилия. На първо място трябва самият пациент да обърне сериозно внимание на здравето си, ако има неравномерен пулс, „прескачане на сърцето”, чувство на внезапно сърцебиене. След това е ролята на лекаря, към когото болният първо се е обърнал. Той трябва да провери пулса и да направи кардиограма.

Всеки неравномерен пулс ли означава предсърдно мъждене?
Съвсем не, голяма част и от най-здравите хора имат понякога екстрасистоли, които се отразяват на равномерността на пулса. Но това са отделни епизоди. Ако обаче пулсът постоянно е неравномерен, особено при хора над 50 години, това може да е предсърдно мъждене. Добрата новина е, че тази аритмия обикновено се установява лесно чрез рутинно ЕКГ.

Но някои хора имат отделни кратки пристъпи на предсърдно мъждене, които могат да не се хванат лесно на кардиограмата. Всъщност тези пациенти също ли имат риск от инсулт?
Това е много важен въпрос, защото има голямо неразбиране за риска при тази форма на предсърдно мъждене. Научните доказателства са категорични, че рискът да се получи тежък инсулт е еднакъв, независимо дали болният е с постоянно или с епизодично предсърдно мъждене.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg