Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инсулт

Не пренебрегвайте аритмията

Петър Галев 20-03-2012
Инсулт : Не пренебрегвайте аритмията - здраве, сърце, инсулт, аритмия, мъждене,


Как откривате епизодичното мъждене?
В нашата клиника при съмнение поставяме на пациента малък уред, който следи сърдечния ритъм за няколко седмици. Апаратчето с нищо не смущава всекидневната активност, но дава ценна информация за диагнозата.

Препоръчвате ли на хора над определена възраст, дори и да нямат оплаквания, да си правят профилактично ЕКГ и дори холтер?
Ние знаем, че с напредването на възрастта сърдечните аритмии и особено предсърдното мъждене зачестяват. За момента не препоръчваме масови изследвания, но е задължително хората, които имат каквито и да е оплаквания, свързани със сърцето, както и с посочените вече рискови фактори, да си правят периодично ЕКГ.

Има ли предсърдно мъждене без абсолютно никакви симптоми?

За съжаление да! Част от пациентите не усещат абсолютно нищо. В голяма част от тези случаи първият симптом е инсултът. Едва в хода на изследванията на част от болните с инсулт се разбира, че те имат предсърдно мъждене, което е и причината за мозъчния удар.

Какво може да се направи, за да се открие аритмията въпреки липсата на симптоми?
Ключът е в развитието на технологиите. Вече има смартфони, които долавят неправилен пулс дори и притежателят им да смята, че всичко с неговото здраве е наред. Много от модерните автоматични апарати за домашно измерване на артериалното налягане също индикират, ако сърдечният ритъм не е нормален.

Когато предсърдното мъждене е установено, какъв е съвременният алгоритъм за лечение?
По отношение на самото предсърдно мъждене има различни стратегии – дали ще се търси нормализиране на сърдечния ритъм или на повишената сърдечна честота. Това се решава от кардиолога и от пациента. Но при всички случаи трябва да се провежда профилактика срещу мозъчен инсулт. Това тежко и животозастрашаващо усложнение връхлита значителна част от пациентите с предсърдно мъждене в хода на тяхното заболяване.

Какъв е напредъкът в предотвратяването на инсултите?
През последните години в практиката успешно навлезе ново поколение препарати като Дабигатран, които имат доказана роля за предпазването от инсулт при пациентите с предсърдно мъждене, при много добър профил на безопасност. Тези лекарства не позволяват в сърдечните кухини да се формират кръвни тромби, които могат да бъдат изтласкани към мозъка. Мисля, че всички са наясно какво представлява един тежък мозъчен инсулт както за самия пациент, така и за близките му. Затова е решаващо важно да предотвратяваме това заболяване с всички доказани методи.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg