Антиейджинг - Храненето
Подробно за нитратите
Доц. д-р Димитър Попов
23-04-2012
![]() Смята се, че опасността за човешкия организъм, произтичаща от нитритите, е около 30 пъти по-голяма от тази, която ни грози от страна на нитратите. Ето защо и допустимата дневна норма на тези вещества, препоръчвана от Световната здравна организация, е твърде различна – за нитратите тя е 5 mg/kg телесна маса, а за нитритите – едва 0,4 – 0,8 mg/kg. Установено е, че извън организма превръщането на нитратите в опасните нитрити става при продължителното размразяване на зеленчуците, особено ако те не са били добре измити и са в раздробен вид. Затова препоръчително е замразените зеленчуци да се готвят без предварително размразяване или това да става бързо – най-добре в микровълнова фурна. По същата причина соковете, особено зеленчуковите, трябва да се консумират незабавно след изцеждането им. Важно е да се знае, че превръщането на нитратите в нитрити на практика се преустановява при температури под +2 оС. За съжаление някои технологични процеси в месопреработването се основават на използването на нитрити (Е-249, Е-250) – например за стабилизиране на червения цвят при колбасите. Всепризнат “шампион” по натрупване на нитрати е спанакът, следван от китайското зеле, магданоза, броколито, репичките, марулите, краставиците, тиквичките, морковите, карфиола и т.н. При това е установено, че нитратите се натрупват главно в кожицата, както и в най-горния и най-долния край на плода или зеленчука. Още по-задълбочените изследвания на физиологичното действие на нитратите върху човешкия организъм доведоха до някои шокиращи резултати, които са на път да разсеят черните облаци, надвиснали над тях. Оказа се, че по пътеката нитрати–нитрити-нитрозамини и нитрозамиди има едно изключително важно “отклонение”, водещо до получаването на азотен оксид – по своята същност токсичен газ с “репутацията” на замърсител на атмосферата. Именно това вещество, продукт на част от процесите на превръщането на нитратите в организма, има удивителната способност да подобрява кръвообращението на стомаха, защитавайки го от гастрит и язва, както и от агресивното действие на лекарствата. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |