Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инсулт

Dabigatran etexilate с по-ниска честота на тежки вътречерепни кръвоизливи

health.bg 2012-05-07
Инсулт : Dabigatran etexilate с по-ниска честота на тежки вътречерепни кръвоизливи  -
Нов анализ на клиничното проучване RE-LY®, проведено с 18113 пациента, подчертава значително по-ниската честота на фатални и тежки вътречерепни кръвоизливи при пациенти, лекувани с dabigatran etexilate (Pradaxa®) 110 mg и 150 mg два пъти дневно в сравнение с терапия с добре-контролиран warfarin.

Като част от първичната крайна цел за безопасност, са анализирани  154 вътречерепни кръвоизлива, настъпили при 153 пациента по време на клиничното проучване. Анализът включва: мястото на кръвоизлива, честота, рискови фактори, асоциирани наранявания и последствия. Резултатите от този анализ на безопасност наскоро бяха публикувани в Stroke, издание на списанието на Американската асоциация на кардиолозите (The Journal of the American Heart Association).

Вътречерепният кръвоизлив най-често се среща при по-възрастни пациенти с предсърдно мъждене (ПМ) и е едно от най-страшните усложнения при антокоагулантната терапия. Вътречерепният кръвоизлив включва вътремозъчен кръвоизлив, субдурален хематом и субарахноидален кръвоизлив. На него се дължат повечето от случаите на инвалидизация или смърт в следствие на кръвоизлив, свързан с дълго прилаганата стандартна терапия с warfarin.

В клиничното проучване RE-LY® Pradaxa® 110 mg и Pradaxa® 150 mg  два пъти дневно значително намалява честотата на вътречерепните кръвоизливи съответно със 70% и 59% в сравнение с добре контролиран warfarin. Този нов подробен анализ на 154 вътречерепни кръвоизливи сред групите, подложени на лечение в проучването RE-LY®, показва, че:

- И двете дози Pradaxa® 110mg и 150mg два пъти дневно се свързват със значително по-малко фатални (110 mg: 11 спрямо 32, P<0.001 / 150 mg: 13 спрямо 32, P<0.001) случаи на вътречерепен кръвоизлив в сравнение с добре-контролиран warfarin.

- В комбиниран анализ Pradaxa® 110 mg и 150 mg два пъти дневно са свързани със значително по-малко случаи на травматични (11 спрямо 24, P<0.05) вътречерепни кръвоизлив в сравнение с добре-контролиран warfarin.

- При настъпване на вътречерепен кръвоизлив, прогнозата е сходна за всички групи. В ретроспективно сравнение честотата на вътречерепен кръвоизлив и при двете дози Pradaxa® в проучването  RE-LY, е била също толкова ниска, колкото и тази при пациенти с предсърдно мъждене, лекувани с антиагрегантна терапия.


„Рискът от вътречерепен кръвоизлив е един от основните фактори при оценката на съотношението полза-риск на антикоагулантната терапия, който извършват здравните специалисти. Този анализ подчертава, че и двете дози Pradaxa® два пъти дневно, са по-сигурни от warfarin в това отношение”, каза проф. д-р Ханс-Кристоф Динер, завеждащ на Отделението по неврология в университета "Дуисбург-Есен", Германия.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg