Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Как да приготвим полезен и вкусен домашен бульон?

Бойка Велинова 14-06-2012
Храненето : Как да приготвим полезен и вкусен домашен бульон?  - здраве, храна, диета, супа, бульон, глутамат,


Неустоими супи с домашни бульони


Супа сьомга със селъри
Необходими продукти за 6 порции: 2 кг обрезки и глави от сьомга, 5 стъбла от сладка целина (селъри). Подправки: черен пипер, наситнена прясна мащерка, зехтин, морска сол. Лимонов сок по желание.

Измийте обрезките под течаща вода и ги сложете в съд с 2-3 литра вода, 1 с.л. морска сол и дръжките от мащерката. Сварете за половин час, докато костите се отделят от месото. Прецедете бульона и внимателно почистете рибата от всички костици, след като изстине.
Напълнете две пластмасови бутилчици рибен бульон по половин литър за фризера. По същия начин разделете и месото от рибата – 300-400 г са достатъчни за шест порции.
След това разредете леко останалия бульон с вода, добавете нарязаните стръкове от целина и варете десетина минути.

Добавете подправките и парченца риба. Ще се убедите, че допълнителна мазнина не е необходима – бульонът става много блажен и съдържа само от полезните трепачи на холестерола омега 3 и 6 ненаситени мастни киселини.
Време за подготовка: 1,5 часа. Време за готвене на супата: 15 минути.
Полезно: За повече удобство варете бульона в голяма тенджера и работете с латексови ръкавици.


Леща с вино

За 4 порции трябват: 250 г кафява леща, 1 глава чесън, 1 голяма глава лук, 1 среден морков, 1-2 червени люти чушлета, 1 чаша червено вино, 1 л домашен зеленчуков бульон. Подправки: 3 с.л. стрита чубрица, зехтин и сол на вкус.
Почиствам лещата върху бяла табличка – така си личат камъчетата и другите боклучета, които нямат място в гозбата. Изплаквам я няколко пъти и я накисвам поне за половин час.

В тенджерата под налягане слагам малко олио и задушавам лука и моркова. Добавям отцедената леща, бульона, виното и останалите съставки, затварям херметичния капак и варя до готовност. Обеления чесън слагам на цели скилидки, така е по-вкусен.
Преди сервиране опитвам на вкус и, ако е необходимо, леко посолявам. Когато ястието е готово, добавям още чубрица и зехтин за повече интензивност. Страхотна постна гозба.
Време за готвене: 20-30 минути.
Практично: Чубрицата лесно губи аромата си, ако не се съхранява в добре затворена кутия на тъмно.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg