Антиейджинг - Антиейджинг
Антиоксидантите – пазителите на здравето
health.bg
30-07-2012
![]() Глутатион Това е най-мощният антиоксидант, който се произвежда от всяка клетка на човешкия организъм. Състои се от три аминокиселини – цистеин, глутаминова киселина и глицин, и играе изключително важна роля в неговата отбранителна система. Противопоставя се на разрушителното действие на свободните радикали, участва в извеждането на токсичните вещества от организма, възстановява активната форма на изключително важния витамин С, укрепва имунната система, участва в синтеза на белтъците и активацията на редица ензими и т.н. Смята се, че нивото на глутатион в клетките определя колко дълго ще живеем. За съжаление след 20-годишна възраст синтезът на този свръхважен пептид в организма намалява годишно с 1%. При спадане на неговото нормално съдържание с 30% (т.е. приблизително на 50-годишна възраст) клетките постепенно престават да функционират нормално. Оралното му приложение е безсмислено, тъй като в храносмилателния тракт той се разпада на съставящите го аминокиселини. Досега големите фармацевтични гиганти инвестираха безрезултатно над половин милиард долара в търсене на препарат, способен да увеличи производството на глутатион в клетките. Тъй като ефективността на останалите антиоксиданти, изграждащи защитата на организма, зависи от нивото на глутатион, на същия единодушно е присъдено почетното звание „главен антиоксидант”. Коензим Q10 Нарича се още убихинон (от латински – „вездесъщ”). Съдържа се във всички живи клетки и играе важна роля в инактивацията на вредното въздействие на свободните радикали, както и в клетъчната енергетика, нормализира работата на сърдечно-съдовата система и високото кръвно налягане, забавя процесите на стареене и т.н. Счита се, че понижението на функционалните възможности на сърцето и други органи и системи на организма е свързано с намаление на количеството на коензим Q10. Установено е, че на 60-годишна възраст неговото съдържание в сърцето намалява с 50%. За разработването на теорията за действието на коензим Q10 в човешкия организъм през 1978 г. американският учен Питър Митчел беше удостоен с Нобелова награда. Има сериозни основания да се смята, че този антиоксидант ще изиграе ключова роля в борбата със затлъстяването и придобиването на стройна и привлекателна фигура – доказано е, че той в значителна степен активизира метаболизирането на мазнините, което води до решително намаление на излишните килограми. Източници на коензим Q10 са херингата, пъстървата, говеждото месо, броколито, спанакът, фъстъците, маслото от гроздови семки, зехтинът и др. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |