Здравето от А до Я - Вода и здраве
Да перем природосъобразно
health.bg
30-07-2012
Досегашните препарати са готови смеси, а модулните системи предлагат поотделно основен перилен препарат, омекотител на водата и избелващи вещества. Всеки от модулите се дозира и добавя независимо един от друг в зависимост от степента на замърсяване, твърдостта на водата и наличието на упорити петна. По този начин при пране с мека вода може да се спести употребата на омекотител, а белина да се добавя само при нужда. Препарати с двойни системи са тези, подходящи за всякаква температура и компактните прахове специално за цветно пране. Тези, изпиращи при всяка температура, са най-подходящи предимно за бяло, силно замърсено пране. Освен активните почистващи съставки те съдържат неутрализатори на твърдостта на водата и белина. Праховете за цветно пране са без белина, но могат да съдържат допълнителни компоненти за защита на цветовете. Те обаче не са подходящи за вълна и коприна. За капризните материи си има отделно направление препарати с ензими, предпазващи влакната. Добрата новина е, че днес на пазара се предлагат суперкомпактни перилни препарати за всяко едно от споменатите направления. Така с по-малка доза да получаваме същите добри резултати, като се грижим и за природата. На няколко пъти стана дума, че е важно да съобразим твърдостта на водата. Но какво всъщност имат предвид специалистите, когато говорят за твърда и мека вода? „Твърдостта се определя с класическия метод на аналитичната химия. Измерва се в dH (немски градус). Има два вида твърдост на водата – обща и карбонатна. Общата се определя от всички разтворени в нея соли, а карбонатната – само от количеството разтворени във водата калциеви и магнезиеви карбонатни соли. Вода, която е с обща твърдост 0-6 dH, се смята за мека, до 17 dH – средно твърда, и над 18 dH - за много твърда”, разясни събеседничката ни. В София водата е с твърдост от 0 до 6 немски градуса, което я определя като мека. Отстраняването на петна не се дължи само на ПАВ (повърхностно активните вещества). Добавят се и ензими. Днешните препарати са немислими без тях, които въпреки малкото си количество значително увеличават почистващия ефект, и то при ниска температура. Голяма част от ензимите се произвеждат с помощта на генни технологии. „Най-често срещаните ензими са протеазите, които разграждат белтъците и премахват петна от кръв, трева, яйца, мляко, какао, сос от печено. Липазите разграждат мазнините. Амилазите – скорбялата и съответно замърсявания от шоколад, картофи, макарони, ориз. Целулазите пък отстраняват мъхчета и възелчета от памучни влакна, като премахват мръсотията, която те съдържат”, разказа Мая. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |