Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Хранителните добавки - здраве на таблетки

health.bg 02-08-2012
Храненето : Хранителните добавки - здраве на таблетки - здраве, витамини, минерали, добавки,
Едва ли някой би оспорил ползата от витамините и минералите. Тя дотолкова се приема за даденост, че хората си купуват мултивитамини направо от супермаркета, като бисквитки или шоколадови бонбони.

Проблемът е, че различните хора имат различни потребности и изборът на витамини и минерали далеч не е толкова безобиден, колкото избора на бисквитки. Това, което е забранено за един, може да бъде задължително за друг.

Как различните възрастови групи да приемат необходимите за тях хранителни добавки?

Децата
Калций
Човекът има шанс да изгради здрав скелет единствено докато расте. Обикновено децата приемат много по-малко от необходимия за тях калций, чиято дневна доза е около 1300 мг. Специалистите препоръчват приемането му да става не чрез изкуствени добавки, а чрез храната, защото така той се усвоява по-лесно. Добре е в менюто на децата безалкохолните напитки да се ограничат, като вместо тях децата приемат по 3-4 пъти на ден прясно или кисело мляко. При някои от храненията вместо мляко може да се дава извара.

Желязо
Децата с недостатъчно желязо в кръвта се справят с математиката два пъти и половина по-лошо от връстниците си. Момичетата трябва да приемат 15 мг. желязо на ден, а момчетата – 11. Медикаментите, съдържащи желязо, обаче в никакъв случай не бива да се дават без лекарски контрол, тъй като големите дози са токсични. Съдържанието на този елемент в организма може да се повиши, като в менюто се включат зърнени закуски, подсилени с желязо. За по-добро усвояване е добре те да се комбинират с богати на витамин С храни, каквито са например черният фасул и червените чушки.

Родителите
Фолиева киселина (витамин В9)
Този витамин помага за предотвратяването на някои вродени дефекти, смята се, че намалява и риска от сърдечни болести. Напоследък обаче, изследователите предупреждават, че е възможно прекомерното приемане на фолиева киселина да увеличи опасността от рак на дебелото черво.

Според учените, дозата за жените в детеродна възраст е 400 микрограма на ден (около половин мг). Толкова фолиева киселина се съдържа в почти всички мултивитамини. Препоръчва се мъжете и жените извън детеродната възраст да избират мултивитамини с по-малко съдържание на фолиева киселина.

По естествен път витамин В9 може да се набави като в менюто се включат тъмен фасул и тъмнозелени зеленчуци. Една чаша сготвена леща съдържа почти цялото количество фолиева киселина, от което организмът се нуждае за един ден.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg