Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Антиейджинг

10 крачки към дълголетието

health.bg 30-04-2013
Антиейджинг : 10 крачки към дълголетието - здраве, живот, дълголетие, секс, кафе, шоколад, credoweb.bg
Неотдавна китайски генетици установиха, че шансът да доживеем 100 и повече години зависи само 25% от наследствеността.

Останалите 75% са резултат от начина ни на живот, психо-емоционалното равновесие, екологията и устойчивостта към стреса. Оказва се, че голяма част от факторите, определящи нашето дълголетие, можем да контролираме сами.
Какво може да удължи живота ни:

Ябълки
Британски учени от Института за изследване на храната откриха, че редовната консумация на ябълки удължава младостта. Специалистите изолираха от плодовете веществото епикатехин, което е сходно с полифенолите в зеления чай. То връща еластичността на стените на кръвоносните съдове, в резултат на което се подобрява работата на сърцето, циркулацията на кръвта и се повишава имунитетът.

Черен шоколад
Европейски дерматолози проведоха изследване и установиха, че няколко парченца черен шоколад на ден предотвратяват появата на бръчки и снижават риска от рак на кожата. Причината е във флавоноидите, съдържащи се в какаовите зърна. Необходимата за подмладяващия ефект концентрация е в горчивия шоколад с над 70% какао. По-рано италиански учени доказаха, че 2-3 парченца от този шоколад дневно помагат да се намали възпалението при заболявания на кръвоносната система, а техни британски колеги към здравословните ефекти добавиха още подобряване на паметта и елиминиране на хроничната умора.

Прошка и секс
Американски изследователи имат свой собствен възглед върху начините за удължаване на живота. Според тях на първо място трябва да се научиш да прощаваш. Психолози са посветили няколко години, за да установят защо християните живеят по-дълго от атеистите. В резултат стигнали до извода, че всичко е в умението да прощаваш обидите. Това помага на вярващите по-лесно да се справят със стреса. Вторият важен фактор, гарантиращ дълголетие, според американците е сексът. Той осигурява на организма хормони, които помагат да се елиминира чувството за самота и отнемат стреса.

Физическа активност
Доказано е, че всеки час, прекаран в умерени физически упражнения, или 30 минути енергична разходка снижават чувствително нивото на лошия холестерол. Както е известно, именно той е причината за развитие на атеросклероза, исхемична и коронарна болест на сърцето, както и на инфаркт на миокарда.

Умна съпруга
Според шведски изследователи мъжете разполагат с доста лесен начин да удължат живота си. Специалистите доказали, че дълголетието на силния пол пряко зависи от ума, образоваността и интелекта на съпругите им. Предполага се, че причина за това е фактът, че именно жената в семейството се занимава с избора на здравословни хранителни продукти, полезни хобита, бори се с вредните навици на половинката си. Колкото една жена е по-интелигентна, толкова са по-големи шансовете семейството да живее според здравословните правила.

Движение
За здравето и дълголетието не е важно колко тежите, а колко се движите. Това сензационно изявление направиха учени от Южна Каролина. Оказва се, че по-дълго живеят и по-добре се чувстват хората, които много време прекарват в движение. Не става въпрос толкова за фитнес, колкото за работа по двора и градината, разходки с деца или домашни животни и всякакво друго движение.

Кафе
Редовната употреба на кафе е добра профилактика срещу рака на простатата. Лекари от Харвард установили, че при мъжете, пиещи кафе всеки ден, рак на простата се среща 60% по-рядко. Ще напомним, че от онкологичните заболявания това е втората причина за смърт в света. А данните за вредата на кафето върху сърцето отдавна бяха опровергани. Днес кафе в умерени количества се разрешава даже на хипертониците.

Пълноценен сън
При жените, които спят по-малко от 8 часа в денонощието, е повишен рискът от сърдечносъдови заболявания, твърдят учени от Великобритания. Причината е, че редовното недоспиване води до увеличаването на високоактивен протеин в кръвта на жените, което предизвиква сърдечносъдови проблеми.

Ефирни масла
Антиоксидантите защитават организма ни от свободните радикали, които с възрастта се натрупват в нашия организъм и са честа причина за поява на рак, както и на други тежки заболявания. Руски специалисти стигнаха до извода, че ефективни антиоксиданти могат да бъдат ефирните масла, съдържащи се в билките.

Късно раждане
Раждането след 40-годишна възраст помага на жените да живеят по-дълго. До този извод са стигнали специалисти от Университета в Юта. Те проучили историческите документи от XVII-XVIII век, касаещи състоянието на 400 000 жители на Квебек, и демографските и медицинските данни на 1 500 000 наши съвременници. Оказало се, че жените, които са родили над 40 години, живеят по-дълго от тези, които не са се престрашили да създадат потомство на тази възраст. Учените смятат, че добрата репродуктивна функция влияе върху жизнеспособността и дълголетието.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg