Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - СПИН

78 са новорегистрираните случаи на ХИВ у нас

health.bg 2013-05-17
СПИН : 78 са новорегистрираните случаи на ХИВ у нас - СПИН, ХИВ, серопозитивни, МЗ, credoweb.bg
Намалява броят на новоинфектираните с вируса млади хора.

От началото на годината в страната са регистрирани нови 78 случая на ХИВ/СПИН.

Така общият брой на хората, регистрирани с ХИВ/СПИН, е вече 1708, съобщи здравното министерство.

Най-много нови носители на заболяването са открити в по-големите области на страната, където и броят на изследваните се е най-висок – София-град - 30 души, Пловдив - 7, Варна – 5.

Като цяло обаче се наблюдава намаляване на броя на новоинфектираните с вируса млади хора. Позитивната тенденция се наблюдава и сред инжекционно употребяващите наркотици българи, сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. 

За сравнение, според данните на Европейския център за контрол на заболяванията, през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. В същото време за България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.

През периода 2004 г. - 2011 г. тенденцията е била в посока на увеличаване на серопозитивните сред интравенозните наркомани, като през 2011 г. те са били 32% от броя на всички новорегистрирани. Данните показват, че през 2012 г. техният относителен дял намалява до 25,4%. През миналата година обаче се наблюдава увеличаване на разпространението на ХИВ инфекцията сред другата уязвима групата - мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже.

През последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 57 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 21 - жени. Горната възрастова граница при мъжете е 65 години, а при жените е 59 години.

Данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН сочат, че всяка година все повече хора се изследват за ХИВ и узнават своя статус. За 2012 г. броят на изследвалите се е 346 424. През първите три месеца на 2013 г. това са направили 89 292 души, като се очаква до края на годината техният брой да достигне близо 350 хиляди.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg