Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Тютюнопушене

СЗО призова да се забранят рекламите на цигари

health.bg 2013-05-31
Тютюнопушене : СЗО призова да се забранят рекламите на цигари - цигари, тютюнопушене, рак, credoweb.bg
През 21 век броят на жертвите на цигарите може да достигне 1 млрд. лв.

Световната здравна организация (СЗО) призова да бъдат забранени всички форми на реклама на цигари и да се сложи край на различните търговски трикове, към които прибягват компаниите-производителки, за да увеличат армията на пушачите сред младежта, предаде ИТАР-ТАСС.

„Тази промишленост по един безсъвестен начин манипулира младежите с цел да бъдат попълнени редиците на следващото поколение хора с никотинова зависимост. Първостепенна задача на правителствата е да сложат край на подобни практики”, заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан във връзка с отбелязвания днес в цял свят Международен ден за борба срещу тютюнопушенето.

По данни на организацията, цитирани от БТА, при всеки трети случай младите хора за пръв път посягат към цигарите под въздействието на рекламите или на скрития маркетинг. Неговите най-разпространени варианти са връчването на подаръци и продажбата на фирмени стоки с логото на марки цигари, показването на тютюневи изделия и търговски марки във филмите и телевизионните предавания. При това скритият маркетинг се използва даже и в онези страни, в които рекламата на тютюневите изделия е забранена.

Според СЗО при повечето пушачи смъртоносната зависимост започва да се развива на възраст до 20 години. Пълната забрана на тютюневите изделия, както и недопускане на стимулирането на тяхната продажба и спонсорство ще бъдат един от най-добрите начини за защита на младежта от това тя да стане тютюнозависима.

Едновременно с това ще бъде намален общият обем на употребата на цигари от населението. По данни на СЗО сред страните, които са постигнали най-голям напредък в забраната на всички форми на съществуваща реклама на цигари, се нареждат Албания, Бразилия, Виетнам, Гана, Иран, Колумбия, Мавриций и Панама.

От болести, свързани с тютюнопушенето, всяка година по света умират около 6 милиона души, като 600 хиляди от тях са пасивни пушачи. Здравните експерти на организацията предупреждават, че до 2030 година този вреден навик ще причинява всяка година смъртта на около 8 милиона души. Четири на всеки пет смъртни случая ще бъдат регистрирани в страни с ниски и средни нива на доходи на населението.

Ако през XX век тютюневата епидемия отне живота на 100 милиона души, то през XXI век, ако се запази същата тенденция, броят на жертвите ще достигне 1 милиард, предупреждава Световната здравна организация.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg