Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Тютюнопушене

Шокиращите снимки върху цигарите не са ефикасни

health.bg 2013-09-05
Тютюнопушене : Шокиращите снимки върху цигарите не са ефикасни - цигари, тютюн, предупредителни надписи, рак, бели дробове, зъби
Около 60 страни в света налагат да се поставят предупредителни надписи върху цигарите

Шокиращите снимки върху гърба на цигарените кутии не са ефикасни, защото не убеждават младите пушачи да откажат цигарите, сочат резултатите от британско изследване.

Около 60 страни в света днес налагат на тютюнопроизводителите да поставят предупредителни надписи върху пакетите цигари. Учени проучили въздействието на тези послания върху малко повече от 1000 британци на възраст между 11 и 16 години.

Между две трети и три четвърти от участниците, интервюирани през 2008 и 2011 г., заявили, че не пушат, докато останалите пушели от време на време или редовно.
По-малко от 10 на сто от участниците си спомняли за снимките върху гърба на цигарените кутии. Изключение правели само най-шокиращите снимки, които показват развалени зъби, болни бели дробове или рак на гърлото.

Ако посланията върху гърба на цигарените кутии не са придружени от снимка, по-малко от 1 процент от интервюираните можели да ги цитират. 47 на сто от интервюираните през 2011 г. си спомняли за предупредителния надпис „Пушенето убива”, при 58 на сто през 2008 г. Надписът „Пушенето вреди на вас и на другите около вас” пък бил запомнен от 25 на сто на анкетираните през 2011 г., при 41 на сто през 2008 г., посочва БТА.

Учените освен това констатирали, че през 2011 г. предупредителните надписи не са имало по-разубеждаващ ефект за редовните пушачи, отколкото през 2008 г., но са били по-ефикасни за непушачите и спорадичните пушачи през 2011 г.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg