Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Здрав дух

Бъдещите самоубийци споделят намеренията си

Лиляна Филипова 2013-09-10
Здрав дух : Бъдещите самоубийци споделят намеренията си - самоубийци, млади, лято, август, д-р Христо Хинков
Най-често посягат за живота си млади между 18 и 29 г.

Тъга, мрачно настроение, безсъние и коментари за безсмислието на живота са симптоми, по които близките могат да уловят намерение за самоубийство. Това заяви вчера д-р Владимир Наков, експерт от сектор „Психично здраве" на Националния център по обществено здраве и анализи. „Традиционното усещане, че ако човек направи директна заявка за самоубийсво, по-скоро това няма да стане, в случая не е надеждно. Практиката е доказала, че възнамеряващият да посегне на живота си, по-скоро обявява намерението си под някаква форма”, уточни психиатърът Румяна Динолова-Ходжажикова.

Бедността, безработицата и други социални фактори често са причина, но не могат да се изведат като водещи мотиви за фаталното решение, казаха още специалистите. Най-често тласък за това дават лични провали, с които хората не могат да се справят.

Най-често се самоубиват млади хора между 18 и 29 г., сочи статистиката. Във всички останали възрастови групи в последните години има увеличение с изключение на категорията между 50 и 59 г. При тийнейджърите водещ мотив е несподелената любов или приключила връзка, заяви доц. Михаил Околийски, психотерапевт и сексолог. За разлика от Германия, където имало специални програми за превенция в училище, в рамките на които психолози обяснявали на младите, че любовта в тази възраст има минимален шанс да остане единствената, у нас все още това липсвало. Децата често се самоубивали и заради лоши оценки и след конфликт с родителите.

Самоубийствата вече категорично излизат от рамките на традиционните сезони есен и пролет, уточни д-р Хинков. В последните 4 г. мрачната тенденция се измествала към лятото, като пикът бил през август. Най-често тогава на живота си посягали жените – по време на отпуска си те оставали насаме със себе си и потъвали в проблемите си.

През 2012 г. опитите за самоубийство били 3005, от които 766 завършили с фатален изход. Най-честият метод за това бил с лекарства. Следват обесване и отравяне с химически средства. От 2010 г. насам зачестили скоковете от високо и самоубийството с хладно оръжие.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg