Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - СПИН

Ерата на СПИН е едва в началото си

Д-р Николай Подолешев 08-01-2009
СПИН : Ерата на СПИН е едва в началото си - д-р Николай Подолешев, ХИВ, вирус,
Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е все още “млад” в групата на венеричните заболявания, но за краткото си съществуване е причинил смъртта на повече от 25 милиона души. Първият известен случай на заболяването е регистриран през 1972 г. в Заир (ДР Конго). Вирусът е изолиран значително по-късно от френските учени Франсоа Баре-Синузи и Люк Монтание (това откритие им донесе Нобелова награда за медицина и физиология през 2008 г.). Стопроцентово избягване на риска от заразяване със СПИН засега е невъзможно. Най-сигурното и достъпно средство за предпазване от ХИВ вируса е презервативът – ефективността му се оценява на около 70%. Според експерти на СЗО пикът на смъртността от СПИН ще бъде през следващите 5 години. Прогнозата е, че през 2012 г. СПИН ще причини смъртта на 2,4 милиона души.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е все още “млад” в групата на венеричните заболявания, но за краткото си съществуване е причинил смъртта на повече от 25 милиона души.

Първият известен случай на заболяването е регистриран през 1972 г. в Заир (ДР Конго).

Вирусът е изолиран значително по-късно от френските учени Франсоа Баре-Синузи и Люк Монтание (това откритие им донесе Нобелова награда за медицина и физиология през 2008 г.).

Въпросният вирус е наречен ХИВ (Human Immunodeficiency Virus), а скоро след това се установява, че той бързо се променя чрез мутации и понастоящем разновидностите му достигат двуцифрено число.

ХИВ атакува лимфоцитите, което отслабва имунната система. Поради това организмът вече не е в състояние да се справя с различните бацили, бактерии и други микроорганизми, в резултат на което причинените от тях заболявания лесно се превръщат в смъртоносни.

Днес най-засегнатите от болестта райони са в Южна и Източна Африка. В Ботсуана, Намибия и Зимбабве почти една трета от населението на възраст от 14 до 50 години е заразено с ХИВ вируса. Ситуацията в Азия е подобна. Напълно вероятно е тя да се превърне в следващия епицентър. Вече над 10 милиона азиатци са заразени, като в опасност на първо място е Индия.

Постепенно в САЩ, Япония и Западна Европа диагнозата „СПИН” все по-рядко се възприема като смъртна присъда. Мащабните публични кампании успяват да намалят броя на заразените до минимум и да ограничат максимално нивото на разпространение.

В Източна Европа нещата стоят по различен начин. Най-силно засегнатите страни са Русия и Украйна, като в последната според Министерството на здравеопазването официално са регистрирани 57140 вирусоносители, но реално те са няколко пъти повече.

Статутът на заразените със СПИН у нас през 2003 г. е бил следният: проститутки – 24%; практикуващи безразборен секс – 22%; наркомани – 17%; хора, които не ползват предпазни средства – 16%; хомосексуалисти – 15%; около 2% са пътуващите в чужбина и бездомните, около 1% - медицинските специалисти и бедните.

Лечението на заболяването се провежда в специализирани здравни заведения. Изключително важно е да се осъществява смислена профилактика, която успешно да предотвратява заразяването с ХИВ вируса. За целта първото и най-главно средство за борба със СПИН е здравната просвета – особено на подрастващото поколение, свързана преди всичко с разяснение относно спецификата на полово предаваните заболявания, условията, при които могат да настъпят инфекциите, и най-вече начините за предпазване от тях.

Стопроцентово избягване на риска от заразяване със СПИН засега е невъзможно. Най-сигурното и достъпно средство за предпазване от ХИВ вируса е презервативът – ефективността му се оценява на около 70%.

Според експерти на СЗО пикът на смъртността от СПИН ще бъде през следващите 5 години. Прогнозата е, че през 2012 г. СПИН ще причини смъртта на 2,4 милиона души.

 

 бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg