Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Травми

Първа помощ при травми

health.bg 09-03-2009
Травми : Първа помощ при травми - счупвания,опасност,изгаряния,крайник,катастрофи

Правилното оказване на първа помощ е много важно. В такъв момент е от значение да се знаят някои основни правила, които да помогнат на пострадалия до пристигането на медицински екип.

Най-опасните травми са тежките увреждания на главата, гръбначния стълб, гръдния кош, откритите счупвания на големите кости, термичните травми (изгаряне или измръзване).

Най-честите причини са катастрофите и паданията по време на екстремни зимни спортове, но и градската среда крие сериозни опасности, особено за възрастните хора.

При тежко падане или катастрофа първо установете дали пострадалият има кървене. Ако то е от крайник, направете стегната превръзка над раната, която трябва да се отпуска за кратко през 30 мин.

При кървене от главата или торса притиснете мястото с чиста кърпа. Ако пострадалият е в безсъзнание, установете дали има пулс на шийните артерии.

При липса на пулсации – веднага се започва непряк сърдечен масаж чрез ритмично притискане с две длани на гръдната кост – около 60 пъти на минута. Масажът продължава, докато не се появят спонтанна сърдечна дейност и самостоятелно дишане.

Всички манипулации трябва да се извършват много внимателно, защото е установено, че при гръбначните травми около 70 на 100 от трайните усложнения настъпват заради неправилно оказване на първа помощ.

Ако пострадалият е в съзнание, контактен е и няма обилно кървене, по-добре е положението му да не се променя до идването на лекар.

При по-леки състояния трябва да се установи дали има счупване или друга травма на крайниците. Основните признаци за това са силна болка, невъзможност за движение или силно ограничени движения, както и отоци.

Не е правилно пострадалият да се опитва да ходи въпреки болката. Това може да усложни евентуално счупване или луксация (разместване) на става. Най-добре е увреденият крайник да се обездвижи, като се привърже към импровизирана шина от летви, пръчки и др.

При по-леки травми (натъртване, навяхване и др.) обикновено пострадалите не търсят веднага медицинска помощ. В домашни условия трябва да се прилага студен компрес на засегнатото място или кубчета лед, поставени в найлонов плик, се налагат върху травмираната област през кърпа. Така се намалява възможността за голям оток в тази зона.

Популярните преди години компреси със спирт и риванол вече са отживелица. В острия период на травмата се прилагат препарати за мазане, съдържащи хепарин. След това засегнатото място може да се третира продължително с лечебното олио „Неокс”, а вътрешно да се приемат препарати, подпомагащи възстановяването на ставите – напр. „Артростоп” или „Флексен”.

Разумното шофиране и съобразяването на спортната активност с възрастта, конкретните възможности, трудността на терена и метеорологичните условия могат да предотвратят контузиите.

За възрастните хора (над 55 г.) е много важно да изследват костната си плътност и при установена остеопороза да започнат навреме лечение. При поледици, дъжд или снеговалеж възрастните не трябва да излизат без спешна причина, а обувките трябва да са качествени и стабилни.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg