Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Безплодие

Съдът отмени забрана за ин витро процедура на 43-годишна жена

health.bg 2010-08-09
Безплодие : Съдът отмени забрана за ин витро процедура на 43-годишна жена - стерилитет, безплодие, репродуктивно здраве, Фонд за асистирана репродукция
Административният съд в София отмени заповед на център “Фонд за асистирана репродукция”.

Делото е образувано по жалба на жена, на която е отказана ин витро процедура поради навършване на 43 години.
Според съда възрастовият критерий е дискриминационен, противоречи на Конституцията и на Закона за защита от дискриминация, поради което е отменил заповедта на директора на центъра и е върнал преписката за ново произнасяне.

По делото е прието заключение на съдебно-медицинската експертиза, според която жената е отговаряла на изискванията. Изследванията й са били в норма и въпреки че вече е навършила 43 години, от физиологична гледна точка вероятността за успех на процедурата е същата, както и преди една година.

Както към момента на подаване на заявлението за организационно и финансово подпомагане, така и към момента на разглеждането му от Обществения съвет на центъра, жената е отговаряла на установеното изискване за пределна възраст при извършване на процедурата, посочва още съдът.

Искането за подпомагане е направено на 3 април 2009 г. и произнасянето по него е трябвало да стане в едномесечен срок. Въпреки това заявлението е било разгледано от Обществения съвет на 19 май 2009 г., три дни преди навършването на пределната възраст на жената, а оспореният отказ е издаден в петмесечен срок. Така е допуснато нарушение и на правилника за разглеждането на заявленията по реда на постъпването им, отбелязва още в мотивите си съдът.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg