Любопитно
Лютата чушка: от болката до удоволствието
health.bg
13-10-2010
![]() Точно така, става дума за капсаицина. Това е безвкусно, без мирис и цвят вещество, което се съдържа в различни количества в чушките. Огненият сорт „хабанеро” съдържа най-много от полезната съставка. Чушките тип „камбанка” (за пълнене) обаче нямат никакво количество. Колкото повече капсаицин има дадена чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е, твърдят специалисти. Червените люти чушки обикновено са по-пикантни, но дори и зелените съдържат капсаицин. Цветът не винаги определя лютивината. Учените смятат, че капсаицинът е адаптивно средство на чушката, за да се пази от животните. За съжаление, това растение е „враждебно” настроено и към хората. При консумация атакува рецепторите за болка на езика, които изпращат съобщение към мозъка. След редовна консумация обаче клетките стават безчувствени. Когато човек свикне с лютивината, хапването на малкитеи цветни чушлета всъщност става приятно, твърдят специалисти по храненето. Лютите чушки предизвикват отделянето на ендорфини (хормони на удоволствието). Все още не е ясно как точно става това, но е известно, че ацтеките и маите са смятали лютата чушка за афродизиак. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |