Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

6 прости правила за съхранение на храната по празниците

health.bg 27-12-2010
Хранене и  диети  : 6 прости правила за съхранение на храната по празниците - храна, ядки, месо, проф. Димитър Хаджикинов , Пловдив, замразяване, консервиране, стерилизация
Прясното месо в хладилник от три до пет дни, картофите на тъмно и хладно...

Прясното месо да се съхранява в полиетиленов плик от 3 до 5 дни в хладилник, а после - във фризер. Препоръчително е също да се разфасова на отделни порции, след което да се постави в чисти неупотребявани полиетиленови пликове.

Това твърди проф. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той препоръчва спазването на още пет прости правила, които да ни помогнат да съхраним храната, така че да остане свежа и да не предизвика вредни последици за здравето, особено по празниците.

Замразяването е най-добърият метод за консервиране на храната през зимата в сравнение с другите способи като осоляване, затваряне в буркани и т.н. При този метод се запазват голяма част от витамините. Замразяването обаче няма ефекта на стерилизацията - т.е. не унищожава микроорганизмите, а само спира развитието им.

Ябълки, поставени между зеленчуците, забавят процеса на развалянето им. Ябълките обаче, най-вече повредените и гнилите, синтезират етилен, който стимулира бързото узряване на другите плодове и зеленчуци. Затова, когато подреждате фруктиерата вкъщи, не бива да оставяте продължително време бананите до ябълките.

Ядките са добър източник на ненаситени мазнини и витамини, но е задължително да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място”, съветва проф. Хаджикинов.

При консервирането на храните, независимо от метода, трябва строго да се спазват съответните технологични параметри. Например при стерилизацията това са температурата и нейната продължителност, а също и херметизацията на затворените буркани. При осоляване - концентрацията на готварската сол, при замразяването - съответната температура. В противен случай има рискове при консумирането на тези храни.

Не е желателно повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки. Те са за еднократна употреба и при измиване абразивните гъби, а също и използваните твърди четки при бутилките, набраздяват тяхната повърхност и така създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg