Здравето от А до Я - Технологична среда
Непочистената вентилационна система - бомба със закъснител
health.bg
17-01-2011
В същото време натрупаните кондензирали мазнини в изходящите вентилационни инсталации на ресторантските кухни създават условия за унищожителни пожари и влошават хигиената при приготвянето на храна. Трудните условия за работа на барове, кетъринг фирми и ресторанти карат застрахователните брокери да търсят гаранции, че техните клиенти в сектора на туризма и общественото хранене ще продължат да се отнасят сериозно към почистването и поддръжката на въздуховодите. Това пише Алистър Смит в статията „Мазнината си казва тежката дума”, публикувана в специализирания сайт www.postonline.co.uk. Почистването на кухненски въздуховоди често изглежда като въпрос, чието решение може да се отложи, освен това струва скъпо, но брокерите напомнят, че ако не се ангажират запознати с проблема специалисти, то ситуацията може да стане опасна. Вместо да се надяват, че нещастието няма да ги сполети, по-добре е ресторантьорите да вземат предварителни мерки тези части от помещенията да се почистват регулярно. От около 24 хил. пожара възникват годишно в търговските обекти, една четвърт от тях (6 хиляди) са причинени от непочистени тръби на кухненски и други помещения. Фирмите често смятат, че не е необходимо да почистват тези съоръжения ефективно, като търсят извинения с аргумента, че „щом проблемът не се вижда, той няма значение”. Но застрахователите отбелязват, че е време с това да се заемат действително отговорни хора и специалисти, които периодично да почистват вентилационните системи. В повечето случаи напластяването на мазнини причинява възпламеняване и искрата бързо се разпростира по целия въздуховод. Често тези съоръжения са свързани с други части на сградата, които водят към покрива или са прикрепени към външна стена за отвеждане на дима и това е причината пламъците да обхванат цялата сграда. Последиците от тези пожари са огромни и засягат не само сградата, живеещите в нея и пожарникарите, които гасят огъня, но прекъсват и работата на бизнеса. Огънят причинява значително щети, като се има предвид разходите и времето за въвеждането в експлоатация отново на кухненските помещения. Пресен пример за това е пожар, възникнал в гръцка кетъринг компания, която осигурява нон-стоп храна за вкъщи. Високият брой на възникналите инциденти принуждава професионалните сдружения на застрахователните брокери да издадат Препоръки за намаляване на риска от пожари във вентилационните системи, превърнали се в наръчник с разписани правила и предписания за практически действия. Най-често почистването не се прави заради пестене на пари заради кризата или поради непознаване и подценяване на проблема. Много застрахователни полици съдържат специфични изисквания (клаузи) за режима на почистване на кухненските съоръжения. Ако пожарът възникне вътре във въздуховода и това е свързано с некачествено почистване, то тогава има опасност щетите да не бъдат покрити. Целта е всички да осъзнаят необходимостта от пълно почистване от край до край, като се обръща особено внимание на наклони и ъгли на шахти, защото са трудно достъпни. Добрите фирми в почистването се познават именно по това, обобщава изданието. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |