Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Помогнете си при леко изгаряне

health.bg 18-08-2011
Любопитно : Помогнете си при леко изгаряне - изгаряне
Една от най-честите травми в бита, а и на редица работни места е изгарянето. Поведението при термичната травма зависи от тежестта и големината на пораженията. При изгаряния от първа степен и малки по площ от втора степен, можете да се справите сами. Големите поражения от по-висока степен представляват спешни състояния, защото застрашават организма като цяло. При тежки и обширни изгаряния незабавно търсете медицинска помощ.

Степените на термичната травма:

•    Първа степен се характеризира със зачервяване и оток на засегнатия участък от кожата. Тези промени обикновено оздравяват за около една седмица и не оставят белези. Те завършват с олющване на повърхностния кожен слой.

•    Втора степен се характеризира освен със зачервяване и оток и с различно големи мехури, съдържащи бистра течност.

•    При трета-А степен се наблюдава умъртвяване само на част от засегнатата кожа. На някои места се запазват малки кожни участъци с неувредени потни и мастни жлези и космени коренчета. От тези участъци при оздравяването се възстановява целостта на кожата.

•    При трета-Б степен в засегнатия участък кожата е умъртвена изцяло.

•    Четвърта степен е най-тежкото изгаряне. Умъртвена е не само кожата, но и подлежащите тъкани – фасции, мускули, сухожилия.

Често при едно изгаряне в различните му участъци се наблюдава различна степен на поражение. Но поведението на оказващите помощ трябва да се ръководи от най-тежкото поражение.

Тежките изгаряния често причиняват шоково състояние. В началото то протича с повишена възбуда на пострадалия, а след това с унесеност, повръщане, липса на усет за болка, безсъзнание.

Когато изгарянето е сериозно, до идването на линейката можете да направите следното: отстранете или угасете източника на топлина. Ако дрехите на човек са в пламъци, не му позволявайте да тича – това само разпалва огъня. Залейте го с вода или го загърнете с одеяло, перде, палто. В краен случай търкалянето на тялото по земята също спомага огънят да угасне. Покрийте изгорените повърхности със суха чиста превръзка или дреха. За тази цел не са подходящи хавлии или други влакнести тъкани, които могат да залепнат за раните.

При по-леки изгаряния от първа или втора степен свалете дрехите и бижутата от засегнатите зони. Поливайте изгорените части с чиста чешмяна вода с температура от 10 до 25 градуса. Не слагайте лед или ледена вода! Това може да задълбочи уврежданията. Не пукайте мехурите, защото стават входна врата за инфекции. Ако са се спукали спонтанно, намажете ги с локален антибиотичен препарат. След внимателното охлаждане, нанесете дебел слой крем против изгаряне, който овлажнява кожата и предпазва тъканите от по-нататъшно увреждане. Покрийте раните с хлабава стерилна превръзка. При по-чувствителни болки можете да взимате обезболяващи без рецепта. Пийте много течности и избягвайте общото прегряване на организма.

За да намалите риска от изгаряния:
Не оставяйте малки деца без наблюдение в кухнята, докато там работят нагревателни уреди.

Винаги обръщайте дръжките на тиганите и тенджерите, докато са на котлона към задната страна на печката, за да не ги закачите и обърнете случайно.

Хващайте горещи предмети с плътни многослойни платнени ръкавици.

Не се надвесвайте над газови котлони и горелки, защото части от дрехите или косата ви могат да се възпламенят.

Не пушете в леглото и дръжте на недостъпни за деца места запалки, кибрити и запалителни течности.

Винаги проверявайте температурата на водата за къпане на деца, както и на храните и течностите, които им поднасяте.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg