Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Технологична среда

Готварската печка – душата на всеки дом

Тина Богомилова 22-02-2011
Технологична среда : Готварската печка – душата на всеки дом - печка, готвене, електроуреди, тостер, ток


Ако готвите от време на време и предимно в тигана, не ви трябват много котлони. Но ако обичате да глезите близките си с много ястия и сладкиши, ви трябват повечко плочи.

За да не загрявате предварително фурната, е хубаво да има вентилатор, и то около нагревателя. Така ще спестите време, тъй като ще печете по-бързо.

Ако работите повече и нямате време, но обичате да готвите, изберете печка с таймер. Така ще избирате кога да се включи фурната и на каква температура. За да не се залисате с нещо друго, ви трябва и аларма, да ви подскаже, че ястието вече е готово.

Снабдете се с фурна на горещ въздух, в случай че я ползвате често. Това ще ви позволи да изпичате ястията равномерно, и то при по-ниска температура, а това спестявало до 40% от необходимата електроенергия.

Съвременните печки имат много екстри като функции за самопочистване, специални покрития, много скари в самата фурна, опция за бавно готвене. При керамични и индукционни котлони трябва да има светлинна индикация, за да не се изгорите. Те са по бързи и по-енергийно ефективни от обикновените котлони, но изискват специални грижи и препарати за почистване.

Газови уреди не са подходящи за малки помещения без добра вентилация. Топлината и въглеродният оксид могат да се акумулират бързо до опасни нива, затова освен добра вентилация на помещението трябва да инсталирате и детектори, а и да обезопасите газовите котлони, ако имате хлапета вкъщи.

Когато купуваме печка, задължително трябва да четем етикета, който ни показва класа на енергийна ефективност, консумация на енергия в kWh, използваем обем на отделенията в литри, размера на уреда и нивото на шум.

Готварски печки трябва да се монтират на възможно най-голямо разстояние от леснозапалими предмети. Включените нагревателни плочи не бива да остават дълго без съд върху тях, защото ще изгорят. За да пестите енергия, слагайте капаците на тенджерите, защото така водата започва да кипи по-бързо. Когато можете, използвайте малки електроуреди като тостер и електрическа кана, вместо да включвате готварската печка.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg