Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Мартеницата - амулет за здраве и късмет

Мария Георгиева 01-03-2011
Любопитно : Мартеницата - амулет за здраве и късмет - Баба Марта, здраве, късмет, лоши очи


Сега мнозина връзват мартеница на китката, но навремето така са правели само децата, момите и младите невести. Ако мома иска да се задоми, я вплитала в косите. С мартеници кичели младите животни за здраве и овошките за берекет.

В традиционните български мартеници са вплетени парички, скилидки сух чесън, мъниста. По традиция мартеници се носят до Младенци – 9 март, или до Благовец –25 март.

Най-популярното вярване е да се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче. Според друго, когато видиш щъркел –ако лети, ще ти върви на добре, ако е кацнал – мързел те чака. Затова пожеланието било "Щъркел хвърчи и аз да хвърча". На някои места слагат мартеницата под голям камък или пък я хвърлят в река.

В края на февруари и началото на март улиците са изпъстрени със сергии с мартенички. Мнозина си докарват прилични доходи с усуканите конци, но не са малко и тези без разрешителни. А мартеници идват и от Китай и подбиват цените на ръчно изработените. Освен чудесните Пижо и Пенда могат да се видят и кичозни значки с герои от телевизията и политиката...

Това не пречи тази българска традиция да ни усмихва в началото на пролетта, както го е правила векове наред. Мартеницата носи много радост и красота, зарежда с енергия, надежда и обич.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg