Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Въпроси и отговори за безопасността на аспартама

health.bg 19-04-2011
Храненето : Въпроси и отговори за безопасността на аспартама    - подсладител, захар, безопасност, риск,
Европейският орган за безопасност на храните (EFSA)многократно е оценявал безопасността на изкуствените подсладители, а през последните години няколко пъти е преразглеждал становището си за безопасността на аспартама...

През изминалата година експертите от EFSA са дискутирали активно две изследвания за влиянието на аспартама – изследване за канцерогенност и епидемиологично проучване за връзката между приема на безалкохолни напитки с изкуствени подсладители и случаите на преждевременно раждане.  

В официално изявление от февруари 2011 година европейската структура обяви, че двете проучвания не дават основание да се преразгледа оценката на риска от употребата на аспартам и други подсладители, използвани в ЕС, като остава постоянният ангажимент да се следят новите данни и проучвания в тази посока.

Какво всъщност представлява аспартама?
Аспартамът е силен подсладител с ниско съдържание на калории, който е приблизително 200 пъти по-сладък от захарозата.
 
В кои продукти се използва аспартам?
Аспартамът се използва за подслаждане на различни храни и напитки - като десерти, сладкиши, дъвки, кисело мляко, нискоенергийни и продукти за контролиране на теглото, както и като трапезен подсладител. В качеството си на такъв той е разрешен за употреба преди повече от 20 години в много страни по света след задълбочени оценки на безопасността. Потребителите лесно могат да идентифицират храните, които съдържат аспартам, тъй като той е отбелязан на етикетите на продуктите с името си или с номер Е 951.

Безопасно ли е да се консумират продукти, съдържащи аспартам?
EFSA счита, че аспартамът е безопасен за консумация от човека и че няма научни доказателства до момента, които да дават основание да се преразгледат оценките за неговата безопасност. Въпросът е под постоянно наблюдение от страна на експертите от EFSA и научните панели към организацията са издали до момента няколко становища по отношение на този подсладител.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg