Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Защо ни се хапва повече сладко, отколкото нещо полезно?

health.bg 05-05-2011
Храненето : Защо ни се хапва повече сладко, отколкото нещо полезно? - здраве, захар, протеини, диета ,калории


ВЛИЯНИЕТО НА НАСТРОЕНИЕТО
Друг фактор за апетита за сладко и мазни храни е стресът. При стрес организмът произвежда хормона кортизол, посочва д-р Гибсън.
Неговата главна функция е да повиши кръвната захар, за да се достави енергия на клетките на организма, да се подтисне имунната система и да се помогне на мастния, протеиновия и захарен метаболизъм. Кортизолът също блокира отделянето на лептин и инсулин и повишава глада.
 
Изследванията потвърждават, че когато хората са стресирани, те се нахвърлят на високоенергийни храни, като сладкиши и бонбони. В далечните времена стресът е бил породен от някаква опасност, която е налагала изразходване на енергия. Днес обаче при такава ситуация е малко вероятно изгарянето на много калории.
 
Освен това апетитът за някои храни се възбужда и по психологически причини. Настроението определено влияе, особено лошото, казва проф. Хил. Понякога хората възприемат храната като награда. Това чувство се корени в детството, когато родителите са ни давали сладки неща като награда и знак на обич.
Нуждата от вкусни мазни и сладки храни е психологическа, но те трябва да съставляват малка част от дневния прием на храна.

Учени от Мичигън са открили, че сладката храна може да облекчи болката чрез производството на опиоиди. Не напразно, когато децата се ударят, им даваме нещо сладко. Установено е, че шоколадът е свързан с отделянето на тези предизвикващи еуфория химически вещества.

Не е изненада, че 50% от пристрастията към определени храни са към шоколад, а останалите главно към сладкиши и бисквити.
 
Шоколадът се разтопява при телесна температура, което създава приятно усещане, а мазните и сладките храни още повече засилват това чувство, отбелязва проф. Хил.

Полът също оказва влияние върху предпочитанията, добавя той. Жените мечтаят главно за сладки и мазни храни, а мъжете обичат по-пикантна храна. Причините за това все още не са ясни.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg