Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Околната среда

Стобските пирамиди са чудо на природата

Мирослава Кирилова 27-06-2011
Околната среда : Стобските пирамиди са чудо на природата - стобски пирамиди, природни забележителности


Касиерката С. Спасова, която събира по 2 лв. от турист, когато той тръгва по екопътеката (левче за пенсионери, ученици и студенти), ни разказа, че всъщност голяма част от пирамидите имат каменни шапки – големи скални блокове, някои от които са с размери 120 на 80 см. Наистина внушителна гледка! Според думите й повече чужденци идват да й се насладят през седмицата, а българските туристи най-често използват събота и неделя за приятната разходка, която е неподвластна на времето и сезоните. Все пак проливните дъждове, топлината, студът и вятърът продължават своята скулптурна работа – едни пирамиди умират, а други се раждат.

В подножието на Рила има още една прекрасна дестинация. Край село Овчарци (но не старозагорското, а това на 1 км от Сапарева баня) се намира и най-високият водопад в младонагънатата планина. Още веднъж се убедихме, че народът е увенчал най-красивите си местности с необикновени легенди, когато прочетохме и дивната история, свързана с възникването на водопад Горица – цели 39 метра висок. Тя се е случила по време на турско робство в с. Овчарци.

Живели щастливи в селото момъкът Йовица и момата Горица. Горица била много красива и удивителната й хубост се понравила на бея. Той пратил слугите си да я отвлекат, но смелата мома побягнала към планината, където Йовица пасял овцете си. Ала турците я настигнали. За да не попадне в ръцете им, девойката се хвърлила в реката от високата скала в пропастта. Местните хора нарекли реката „Горица”, а и водопадът носи същото име. До него се стига много лесно. На около 200–300 метра от подножието е и се ходи по дървени стъпала, изградени за улеснение по наклона.

Традиционната валявица се намира именно тук. За нея се отнасят думите „Водата чиста, ризата бяла, а сапунът цял”. Чрез валянето вълнените тъкани стават по-меки и с мъхеста повърхност. Красимира Сакаджийска ни разказа, че от 20 години се занимават с прането на килими, китеници, одеяла и т.н. с помощта само на чистата студена планинска вода. „Не използваме никакви препарати, но всички замърсявания се премахват и тъканите стават като нови благодарение на силната струя и водното налягане. Около 30-40 минути са необходими за един килим да бъде изпран, но трябва да си предвидите и време за съхнене. Обикновено хората носят килимите си сутрин и следобед са готови”, с усмивка сподели тя.

Прането на одеяло излиза 1 лв. А това на обикновен килим ще ви струва 3-4 лева, ако е персийски - между 5 и 7 лв. Китеници, гарнитури, губери стават меки и като нови, след като са минали през валявицата. Тя обаче е сезонна и работи само през лятото. Така че може би сега е времето да съчетаете приятното с полезното – да освежите къщата си и да се докоснете до дивната хубост на природните ни богатства.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg