Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Гъбички на ноктите се лекуват успешно

health.bg 01-09-2011
Кожни проблеми : Гъбички на ноктите се лекуват успешно - гъбички
С д-р Борис Борисов, дерматолог и венеролог, ДКЦ 5, София, разговаря Галина Спасова

Д-р Борисов, винаги ли петно или деформация на ноктите на краката е знак за гъбички?
Нокътят може да е променен травматично от една повтаряща се хронична травма – при скачане, слизане по стръмен терен, притискане в неудобни обувки. Т.нар. оникодистрофия подпомага поселването им, но не е задължително деформацията да означава гъбички.
Промяна може да има поради съдова недостатъчност на крайниците във връзка с възрастта на пациента или със заболяване - примерно диабетът уврежда микроциркулацията. Може промяната да е от прилагана химиотерапия или друго мощно лечение.

Кога промяната в нокътя издава гъбична инфекция?
Оникомикозите са често срещани - около 10% от кожните заболявания, и засягат по-често ноктите на краката, по-рядко на ръцете, но може да се предадат от едното на другото място. Причиняват се от гъби, които виреят навсякъде – върху хората и животните, обитават почвата, по растенията и биха могли да се хванат по всякакъв начин. Най-честите причинители на промени на ноктите са дерматофитите. Визуалната проява е задебеляване, побеляване, пожълтяване на нокътя. Започва обикновено от свободния край на нокътя, предния край, но може да започне и от заетия, задния край.

Каква е разликата между видовете гъбички?
Разликата е в лечението. И за да назначим лечение, трябва да докажем какъв е причинителят. Но, водейки се само по външния вид на нокътя, ние не можем да кажем кой е „виновникът”.

Как става доказването?
С микроскоп, което е ориентировъчно и зависи колко е засегнат нокътят - може и на микроскопа да не видиш нищо особено. Най-добрият метод е микробиологична посявка. До десетия ден се изчаква и тогава се назначава лечение съобразно изолирания причинител. Трябва да видим дали има смисъл да товарим организма с лекарства.
По принцип обяснявам на пациента: алгоритъмът е изследване – лечение. Локалните средства нямат достатъчно проникваща способност под нокътната плочка.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg