Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Полови

Кондиломите са лечими при ранна диагноза

Галина Спасова 02-09-2011
Полови : Кондиломите са лечими при ранна диагноза  - здраве, брадавица, рак, папилома, вирус
Интервю с д-р Георги Пехливанов от Клиниката по кожни и венерически болести на Александровската болница.

Д-р Пехливанов, каква е природата на гениталните брадавици?
Тук говорим за човешкия папиломен вирус, който има около 70 подтипа, а около една трета от тях са с висок канцерогенен риск. Те предизвикват острите кондиломи. Наричат се така, защото са островърхи. Но клиничната им картина може да наподоби други вирусни инфекции, като херпес например. Понякога и специалистите могат да се заблудят в клиничното уточняване.

Какво е впечатлението ви - хората знаят ли, че става дума за вирусна инфекция?
С масовото навлизане на интернет може да се каже, че са все по-информирани, но това става обикновено, след като вече са заразени. Повече от половината ни пациенти нямат предварителна информация за половите брадавици.

Ако се предават по полов път, презервативът не е ли добра защита?
Да, в 95% от случаите се предават по полов път. На презерватива не може да се разчита много, защото той не предпазва кожата извън половите органи, а кондиломите много често засягат и пубиса, окосмената част около тях. Освен това съвсем в началото брадавиците може да са толкова дребни, че едвам ги забелязваме дори с лупа. Хората не могат да ги видят при своя партньор. Забележими са, когато станат 2-3 милиметра, но и тогава има пациенти, които не си обръщат внимание - мислят ги за нещо безобидно или за бенки.

А как да се различат?
Първо - релефни са на фона на кожата или лигавицата, цветът е тъмнокафяв, виолетов, дори сивкав. Могат да са доста различни по цвят и форма. А и с течение на времето и особено без лечение тяхната островърха форма изчезва и се превръща в плоска.

Може ли да изчезнат от само себе си?
Това е изключително рядко явление – едва в няколко процента от случаите.

Как се лекуват половите брадавици и каква е успеваемостта?
Едната схема е разрушаване на кондиломите по някакъв начин – чрез замразяване, с различни киселини, изгаряне с ток, лазер или по хирургичен път. Новите методи са съвременните локални имуномодулатори, които позволяват на организма сам да се справи, повишавайки локалния имунитет. Такъв революционен продукт от повече от десетилетие в света е препаратът имиквимод, известен като крем „Алдара”. От няколко години той е и на нашия пазар, но имаме опит с него и преди, като го набавяхме от чужбина.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg