Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Българското пиво – богато на антиоксиданти

health.bg 03-09-2011
Любопитно : Българското пиво – богато на антиоксиданти - бира, здраве, аниоксиданти, белтък
Над 90% от най-разпространените български бири съдържат важния антиоксидант глутатион. Резултатът е от ново изследване на Центъра по биология на храните (ЦБХ) и на Института по криобиология и хранителни технологии.

Глутатионът е малък белтък, наличен във всички живи организми. Той е основното сяросъдържащо съединение на клетките и заедно с витамин С е сред  ключовите антиоксиданти. При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови, участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, на енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини и др. Има голямо значение за правилното функциониране на организма. Поради това една от основните функции на клетките е да поддържат неговото количество оптимално.

Хората набавят глутатион чрез синтез или чрез храната. В най-високи концентрации той се съдържа в плодовете и зеленчуците. Топлинната обработка на храните води до пълно му разрушаване и затова консумацията на сурови растителни продукти или на храни, получени в резултат на биологични процеси – основно ферментация от микроорганизми - са от съществено значение. Такива продукти са киселото мляко, сиренето, бирата, виното, бозата и някои тестени изделия.

Научната разработка на ЦБХ потвърди категорично, че в повечето български марки пиво се открива глутатион, като количеството на антиоксиданта достига 0.1 – 0.2 мг/л. В най-високи дози той е в „живото” пиво, локализиран основно в дрождите. (В сравнителен аспект бирата притежава по-малко глутатион от плодовете и зеленчуците, но повече от всички видове алкохолни напитки, включително от отлежалите червени и бели вина, обръща специално внимание д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните).  

Освен полезните свойства за човека глутатионът има важно значение и за самите качества на пивото. Той стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси. По-високите концентрации на глутатион предпазват от изменения на вкусовите характеристики и цвета на бирата – неща, на които почитателите на незаменимото в летните горещини питие, с основание държат много.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg