Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Не робувайте на кантара

Мирослава Кирилова 13-09-2011
Хранене и  диети  : Не робувайте на кантара - диета, здравословно хранене


Не по-различна е и философията на кинезитерапевта Калоян Колев. Срещнахме се с неговата пациентка Анелия Алексиева. Тя е на 42 години и от 70 кг през декември днес тежи 54. Гласът й, визията й, самочувствието й ни подсказват, че е щастлива. „Цял живот съм си ходила гладна и пълничка. Ежедневието ми беше кантари и теглилки. Ако искате, ми вярвайте, но никога през живота си не съм яла толкова много. Винаги съм се ограничавала, докато Калоян не ми показа, че това не е начинът. Сега си позволявам дори торта, пица и други лакомства веднъж седмично.” Майка на две деца, Анелия е човек, който решава, че има проблем, и се справя с него. Стриктно е спазвала съветите на специалиста, започнала е да се движи много повече, променила е начина си на хранене и днес се чувства нов човек.

Самият Калоян, който е и управител на няколко „дебелариума”, разказа, че много се е смял, когато Анелия му донесла цял кашон с книги за диети. Сваля три килограма, качва четири. „Много хора се сблъскват с йо-йо ефекта, ако драстично свалят повече килограми. Това дори е опасно, защото може да има редица странични ефекти – от изтъняване на стените на кръвоносните съдове до косопад и прилошаване. Ето защо хората трябва да се научат да живеят здравословно” – категоричен е кинезитерапевтът. Той сподели, че в „дебелариумите” ходят хора от всякакви възрасти. Наскоро е имал пациент на 6 години с тежко затлъстяване.

Но какво правят пациентите в дебелариумите? Хранят се редовно с меню, което не надхвърля 1000 ккал. Двигателният режим включва ежедневни групови тренировки - специализирана гимнастика, няколко часа теренотерапия (преходи с умерено натоварване по специално подбрани маршрути). При този режим излишните килограми изчезват, но когато хората се върнат в ежедневието си, трябва да поемат нещата в свои ръце. Ето защо Калоян Колев даде следните основни съвети: Намалете приема на сол, захар и хляб. Отделяйте поне 6 часа седмично за активно физическо натоварване – танци, спорт, разходки. И не на последно място – сведете стреса до минимум, защото в 80% от случаите той е причината за почти всички заболявания.






бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg