Антиейджинг - Храненето
Лято в буркан
Саша Маркова
16-09-2011
![]() Днес нещата не са се променили съществено, защото българинът знае, че няма нищо по-добро, а и евтино, от приготвеното вкъщи. Заедно с Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, ще се върнем назад във времето и традиционното приготвяне на зимнина, ще се запознаем със съвременните начини за съхраняване на продуктите, ще намерим отговора на въпроса има ли мода в консервирането. Не на последно място ни предстои да научим най-важните неща за биоконсервите и колко актуално е сушенето на плодовете и зеленчуците. Далече, далече... Първият консервант в историята на цивилизацията е солта, с която мореплавателите съхранявали рибата или пък я сушели, но това всички сме го гледали по филмите. Когато е нямало навремето капачки, домакините са консервирали доматите със сол и вместо да използват пет лъжици за яденето, са вземали една, разреждайки я с вода. Дори за сладкото не е имало захар, а хората, които са отглеждали в дворовете си захарна тръстика, са правили от нея сироп за консервиране. Известно е, че България е била страна с големи традиции в областта на промишленото консервиране, а сред социалистическите страни навремето е била и водеща. „Първата фабрика се появява през 1899 г. във Варна и в нея са се произвеждали традиционните компоти и лютеници. До 1939 г. вече сме имали 50 фабрики. Консервната промишленост традиционно е била ориентирана към експорт”, разказва г-жа Антоанета Божинова. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |