Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на шийката на матката

Профилактиката спасява животи

health.bg 20-10-2011
Рак на шийката на матката : Профилактиката спасява животи - здраве, рак, шийка, матка,
Интервю с д-р Надя Димитрова, ръководител на Българския национален раков регистър.

Д-р Димитрова, кое е в момента най-разпространеното онкологично заболяване при жените под 50-годишна възраст?
Най-честото злокачествено заболяване при жените под 50-годишна възраст в България е ракът на гърдата. Ракът на маточната шийка (цервикален карцином) е на второ място по честота в тази възрастова група.

От много време публикуваме статистики, че всеки ден в България по една жена си отива от рак на маточната шийка. Продължава ли да е валиден този печален факт?
През 2009 г. (за която разполагаме с окончателните данни) починалите от рак на маточната шийка са 356, така че твърдението за съжаление е вярно.

Как си обяснявате, че в ХХІ век, когато и диагностиката, и превенцията са на високо равнище, нашите съпруги, майки, сестри, продължават да загиват от почти напълно преодолимо злокачествено заболяване, каквото е ракът на маточната шийка?
За съжаление в България не се прилагат ефективни мерки за ограничаване на заболяването, а те са първична и вторична профилактика, ранна диагностика и комплексно лечение.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg