Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на шийката на матката

Ракът на маточната шийка не е за подценяване

Камен Здравков 27-02-2012
Рак на шийката на матката : Ракът на маточната шийка не е за подценяване - здраве, рак, матка, ваксина, човешки папилома вирус,
Мрачните статистики за България дълги години служеха единствено за подхранване на традиционното ни черногледство.

Но вече има области, в които отчетените негативни тенденции водят до реални промени с цел преодоляване на проблема. Това се случва в момента с едно широко разпространено заболяване сред българските жени в активна възраст – рака на маточната шийка.

Тази болест е в някакъв смисъл уникална. Никой не е застрахован от нея, защото доказано се причинява от вирус. Над 80 на сто от сексуално активните жени в някакъв период от живота си се инфектират с него. За откриването на връзката между HPV (човешкия папиломен вирус) и рака на маточната шийка германският професор Харалд Цур Хаузен наскоро получи Нобеловата награда. Фармацевтичната наука много бързо намери практическо приложение на това откритие, като създаде ваксина срещу опасните щамове на HPV.

Така ракът на маточната шийка стана единственото злокачествено заболяване, което в момента може да се профилактира чрез ваксина. От друга страна, дори и ракът да се развие при жени, които не са ваксинирани, при ранно откриване лечението е с огромен успех. А това ранно откриване е възможно чрез редовни профилактични прегледи при гинеколога с цитонамазка.

Въпросът е защо при всички тези възможности България остава на първо място в цяла Европа по заболяемост от рак на маточната шийка. По данни на доц. Здравка Валерианова, директор на Националната онкологична болница, всяка година с тази диагноза в клиниките влизат 1100 жени, а от този свят си отиват 340.

Преди да има първична профилактика, т.е. възможност заболяването изобщо да се предотврати чрез ваксина, се разчиташе само на стриктните профилактични прегледи. Но от много години системата за тяхното масово извършване беше разрушена. Здравеопазването остави на волята на отделните пациентки решението дали и кога да си направят такъв преглед. Затова преживяхме и още преживяваме бум на този тип рак.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg