Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на шийката на матката

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Бойка Велинова 14-11-2011
Рак на шийката на матката : Как да се предпазим от рак на маточната шийка  - здраве, рак, матка, папиломен, вирус, матка,
Човешкият папилома вирус (ЧПВ) може да засегне всяка от нас и обикновено инфекцията протича без симптоми, пояснява д-р Даниела Чифийска, началник отделение „Клинична патология” в Медлайн клиник, Пловдив.

Осем от всеки десет жени се заразяват през живота си с вируса и в повечето случаи те се самоочистват от инфекцията, но без да изградят имунитет. Когато вирусът продължи да живее, рискът от развитие на рак на шийката на матката е по-голям. На практика всички случаи на рак на маточната шийка се причиняват от определени високорискови типове на ЧПВ. Той се предава много лесно при полов контакт и интимни ласки.

Злокачественото заболяване се развива, когато клетките на маточната шийка покажат отклонения от нормата и растежът им излезе извън контрол. Като всяко онкологично заболяване и ракът на маточната шийка има способността да прониква в околните тъкани и да се разпространява по цялото тяло чрез кръвния поток или лимфната система. Така се образуват метастазите, разсейките. Младите жени са най-уязвими и податливи да станат приемници на вируса, тъй като тяхното тяло е все още в развитие.

Какво е важно да знаем?
За откриване на ЧПВ съществуват два метода: цитологичен и ДНК тест. И двата са сигнални и чрез тях може само да се констатира, че има проблем. Превръщането на нормалната тъкан в ракова се случва за период от три до седем години и единствено достоверното изследване се прави от опитен цитолог след проба, взета от гинеколог. За изследване на цитонамазката у нас се ползва класификацията на Папаниколау, при която ПАП 1 и 2 се считат за нормални, ПАП 3 изисква уточняване, а при ПАП 4 и 5 има болестни промени. Повечето от цитонамазките от третата група се дължат на възпалителни процеси или хормонален дисбаланс и отзвучават след адекватно лечение.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg