Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на шийката на матката

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Бойка Велинова 14-11-2011
Рак на шийката на матката : Как да се предпазим от рак на маточната шийка  - здраве, рак, матка, папиломен, вирус, матка,


Диагностиката може да продължи с безболезнена колпоскопия, при която маточната шийка се изследва с оптично устройство. Апаратът регистрира фините промени, незабележими с просто око, и се взима тъканна частица за биопсично изследване. Биопсията се определя като Златен стандарт – чрез нея категорично се дава заключение за болестните изменения. ДНК тестът определя точния вид на вируса и дава ясна представа за индивидуалния риск.

Предраковите изменения на маточната шийка се наричат на латински език „дисплазия”. Тя може да бъде лека или средна и тук има възможност да се лекува с медикаменти, да се обгаря с ток или лазер, но само при условие че измененията не навлизат в канала. При тежката степен на дисплазия се прави конизация – частична ампутация на маточната шийка през влагалището. Това става в болница, с пълна упойка и краткотраен престой в лечебното заведение. За младите жени е важно да знаят, че с конизацията се ликвидират измененията и не се препятства възможността да забременяват и раждат.

При напредване на заболяването може да се появят един или няколко от следните симптоми – непривично кървене (между два нормални месечни цикъла, след полов контакт или след менопауза), засилване на вагиналното течение, болки в областта на малкия таз и по време на полов контакт. Тези симптоми обаче трябва да бъдат разчетени от специалист, тъй като често могат да бъдат предизвикани от обикновени инфекции или други здравни проблеми.

Как да се предпазим?
Вече има ваксини срещу инфекция с човешки папиломен вирус, които са ефективни, преди вирусът да е проникнал в организма, т.е. преди началото на половия живот. Съществуващите ваксини могат ефективно да предпазят от  най-често срещаните високорискови типове ЧПВ. Ваксините са достъпни в България, но засега не са включени в задължителния имунизационен календар, поради което не се реимбурсират от здравната каса, каквато е практиката в много европейски страни. Прилагат се като три последователни мускулни инжекции (по схема) в продължение на 6 месеца.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg