Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на шийката на матката

За рака на маточната шийка и ваксините

health.bg 25-09-2012
Рак на шийката на матката : За рака на маточната шийка и ваксините - здраве, ваксина, рак, папилома, вирус
Все повече млади и нераждали жени са засегнати от рака на маточната шийка, като възрастовата граница е спаднала под 20 години.

Въпросът за ваксината срещу човешкия папилома вирус, причинител на рака на шийката на матката, е по-актуален от всякога.  

Кои са симптомите на рака на маточната шийка? Как жената може да разбере, че е болна?
Симптомите при рака на маточното тяло и шийка, рака на влагалището и при други гинекологични заболявания са много близки. Това са неправилни кръвотечения, т.е. обилна и продължителна менструация, кръвотечение между отделните менструални цикли, кървене при менопауза, след като вече е приключила нормалната яйчникова функция и жената е в аменорея от дълго време, както и левкорея – т.нар. бяло течение. В по-късните стадии, т.е при по-голямото развитие на туморния процес, се появяват и други оплаквания като болки в малкия таз (болки ниско в корема), болки в крайниците, дискомфорт. Наличието на някои от тези признаци не значи обаче, че жената има рак.

В какъв стадий ракът на маточната шийка може да бъде излекуван напълно?
Когато се чуе думата рак, това предизвиква тревога, паника, отчаяние. Жените трябва да знаят, че диагнозата не значи още обреченост. Зависи кога е открито заболяването, зависи какъв е стадият. И когато заболяването се установи в начална степен, то е лечимо. Колкото по-напреднал е ракът, толкова шансовете за излекуване намаляват. При по-голямо разпространение борбата е или за удължаване на живота, или за облекчаване на състоянието. Тогава не съществуват методи за излекуване.

Ракът на маточната шийка не идва като изневиделица. Той се предшества от продължителни възпалителни изменения, от предракови заболявания, които се познават. Ако се лекуват, предпазването от рак е 100 процента. Ракът на маточната шийка е благоприятен с това, че дълго време остава в органа. И след около година, година и нещо излиза вън от органа. И все още може да се лекува - за да се разпространи и в останалите органи, е необходимо повече време.

Доколко е ефективна ваксината?
Ваксините срещу човешкия папилома вирус са нещо сравнително ново. Ако се приложат сега, резултатите ще станат ясни след 20-25 години. Очаква се, ако момичетата бъдат имунизирани, да не боледуват, когато пораснат. Т.е - това е инвестиция, това са очаквания. Дали ще се оправдаят, никой не може да каже.

Според специалистите момичетата трябва да бъдат имунизирани преди започването на полов живот, т.е. на около 12-13 години. Защото някои от тях получават инфекцията с първия си контакт. Смята се, че 80% от жените, водещи полов живот, имат този вирус. В някои държави чрез имунизацията са обхванати всички момичета от 12 до 15 години, в други - от 12 до 26 години. Някъде държавата плаща всичко, в други – частично.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg