Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на шийката на матката

„За” ваксината срещу рак на маточната шийка

Камен Здравков 05-02-2013
Рак на шийката на матката : „За” ваксината срещу рак на маточната шийка - здраве, рак, рмш, HPV, човешки папилома вирус, ваксина, маточна шийка
Интервю с проф. д-р Радка Аргирова от Катедрата по вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Аргирова, убедиха ли се вече и лекарите, и пациентите, че ваксината е най-добрата профилактика срещу заразяване с човешкия папиломен вирус и последващия риск от развитие на рак на маточната шийка?
Не мога да кажа, че всички са напълно убедени, и точно затова е в ход национална програма, чиято цел е да запознае обществото с рисковете от хроничната HPV инфекция и възможността за предпазването от нея чрез съвременна ваксина. В регионалните здравни инспекции има подготвени специалисти, които са в състояние да отговорят на всички въпроси във връзка с ваксината. Нормално е при сравнително нов препарат да има въпроси и колебания.

Вие като специалист можете ли да заявите уверено, че ваксината не може да навреди с нещо на момичетата, на които се поставя?
Да, абсолютно категорично! Редно е момичетата до 12-годишна възраст да бъдат ваксинирани. Тази възраст е подбрана заради необходимостта ваксинацията да се направи преди началото на половия живот. Но в никакъв случай не е вредно и до 23-25-годишна възраст да се направи ваксина срещу рисковите щамове на човешкия папиломен вирус, ако младата жена не е водила полов живот или пък е сексуално активна, но с изследване е установено, че не е заразена с вируса.

Ваксинацията изключва ли необходимостта жените редовно да посещават гинеколога си?
В никакъв случай! Скринингът срещу рак на маточната шийка и ваксинацията вървят ръка за ръка. Още повече при гинекологичните прегледи могат да се установят и други здравословни проблеми. У нас е прието цитонамазките да се правят на всеки три години до 65-годишна възраст, ако предходната цитонамазка е била нормална. Чрез цитонамазката могат да се открият много рано опасни изменения и да се лекуват, преди да се е стигнало до инвазивен рак.

Защо човешкият папиломен вирус се предава толкова масово?
Защото този вирус много лесно се отделя от повърхностните клетки на лигавицата и също толкова лесно прониква в лигавицата на сексуалния партньор. Коварното е, че дълги години тази зараза може да няма никакви признаци, а след това да се изяви като рак на маточната шийка. И ако жената не е ходила на редовни гинекологични прегледи, ракът може да се установи в много напреднал стадий.

Разбира се, заразяването с HPV далеч не означава рак. При много от жените се получава така нареченото самоочистване. Но науката все още не е установила докрай защо при някои индивиди инфекцията остава хронична, развива се с десетилетия и в крайна сметка може да се стигне до рак. Точно за да се прекъсне този механизъм, зараза – хронична инфекция – рак на маточната шийка, препоръчваме момичетата масово да се ваксинират!

Родителите понякога се опасяват, че ваксината може да „отслаби” имунната система или да навреди по друг начин.
Тези страхове са напълно неоправдани! Ваксината изобщо не съдържа вируси, а само химическия състав на повърхностните  антигени на тези вируси. Целта е организмът да се срещне с тях и да образува антитела. Да не забравяме, че активната, инфекциозната част на вирусите е ДНК, а това ДНК изобщо го няма във ваксината.

Какви са оплакванията след ваксинация?
Най-често зачервяване и лека болка на мястото на убождането и други бързопреходни явления, които са характерни за всички ваксини. Но повечето момичета нямат абсолютно никакви оплаквания след инжекцията. Още преди тази ваксина да бъде пусната в масово приложение, е изследвано и доказано безопасното съчетание с всички останали ваксини, както и с всички перорални контрацептивни средства.

Как тази ваксина се прилага в Западна Европа?
В повечето държави се поставя масово на всички момичета още от 2006 г. без никакви особени странични ефекти. България и Чехия са единствените държави в ЕС, в които ваксината е препоръчителна, т.е. цената й не се поема от бюджета. Но всеки родител трябва да се замисли, че може да предотврати едно потенциално смъртоносно заболяване при своето дете. Всеки решава сам, никой няма да бъде ваксиниран насила, но трябва да е ясно, че у нас все още по една жена всеки ден си отива от този свят от рак на маточната шийка – заболяване, за което науката установи причината и създаде ваксина.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg