Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

За генеричните лекарства и тяхната безопасност

health.bg 12-12-2011
Институции и организации : За генеричните лекарства и тяхната безопасност -


ARPharM подкрепя тази система и счита, че не са необходими допълнителни мерки за стимулиране на употребата на генерични лекарствени продукти. В резултат на исторически особености и на провежданата лекарствена политика генеричните лекарства у нас заемат 52% от фармацевтичния пазар като стойност и 82% като обем (брой опаковки), което е едно от най-високите нива в ЕС. За сравнение във Франция те заемат 15,5% като стойност и 40% като обем, в Испания - 13% като стойност и 32% като обем, в Италия - 13% като стойност и 30% като обем.

Изключения от презумпцията, че лекарствените продукти с едно и също международно непатентно наименование и лекарствена форма са взаимозаменяеми и имат еднакъв терапевтичен резултат, са приемливи само на базата на солидни научни доказателства.

Такива изключения са възможни в две посоки:

- лекарствени продукти с различни непатентни наименования да бъдат приети за взаимозаменяеми  и да бъдат заплащани на една и съща стойност – тази възможност е предвидена в подзаконовата нормативна база у нас, но само при наличие на клинични данни за сходен терапевтичен резултат;

- лекарствени продукти с еднакви международни непатентни наименования да имат различен терапевтичен резултат и да бъдат заплащани на различна стойност с публични средства – към момента българското законодателство не предвижда такава възможност.

И в двата случая въпросът за взаимозаменяемостта между лекарствени продукти е въпрос на научен, а не на медиен, икономически или политически дебат, и следва да бъде решаван само на базата на сериозни клинични доказателства. Решението дали даден лекарствен продукт може автоматично да замени друг няма отношение към неговото качество, а към терапевтичния отговор на пациента към лечението.


Деян Денев, Изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

 




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg