Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

Държавата държи в колапс онкоболниците, а пациентите се увеличават

Юлия Георгиева 24-04-2012
Институции и организации : Държавата държи в колапс онкоболниците, а пациентите се увеличават - онко, здраве, МЗ,
Шефът на варненската онкоболница в писмо до министър Атанасова: Онкоболниците са в колапс.

Онкологичната помощ, предлагана на все по-големия брой нуждаещи се, от осемте Специализирани болници за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) и петте Комплексни онкологични центрове (КОЦ) в страната, е на път да бъде ликвидирана, пише в писмо до новия здравен министър управителят на варненската СБАЛОЗ „Д-р Марко А.Марков” доц. д-р Георги Кобаков.

Повод за сериозното предупреждение станаха серия от несполучливи действия в сектора от началото на годината, които поставят специализираните диагностично-лечебни заведения в реална невъзможност да изпълняват основното си предназначение – откриване и адекватно лечение на болните от рак.

Причините – все по-малките бюджети, по-големият брой пациенти, ограниченията, които нормативната база поставя пред специализираните лечебни заведения за онкологична помощ и отказът на администратора да отчете особеностите във функционирането на СБАЛОЗ и КОЦ.
Поставянето им наравно с многопрофилните болници е лишено от логика и поставя специализираните за лечение на рак лечебни заведения в неравнопоставено положение по отношение на финансирането, граничещо с невъзможност за изпълнение на предназначението им.

При изготвянето на Наредба 40, която от тази година регламентира дейността на онкологичните болници и центрове, не са отчетени основни моменти, пише в писмото доц. Кобаков.

Почти изцяло е изключена възможността за провеждането на профилактика, тъй като с отпадането на държавното субсидиране, тази дейност не се покрива от никого. По този начин Министерството на здравеопазването застана срещу собствената си Национална здравна стратегия, в която ранната диагностика на онкологичните заболявания е основен приоритет, подобно на останалите държави в Европейския съюз, на който и България е пълноправен член. В същото време практиката и статистиката са категорични: Когато няма профилактика, случаите на късно открит рак, чието лечение е много по-скъпо, зачестяват, смъртността - също.
За да не лиши населението на Варненска и Добричка област от шанс за пълноценен живот, СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков” е разработил собствена програма за безплатна профилактика на населението. Разходите обаче са за сметка на болницата, която тази година е с близо 2,5 млн. лева по-малък бюджет от 2011 г. В същото време резултатите от нея показват, че нуждата от профилактика е наложителна. Само за месец – от 5 март до 5 април т.г., когато вървя първият етап от програмата на СБАЛОЗ – Варна за безплатни прегледи за ранна диагностика на рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на простатата, през кабинетите за профилактичен преглед са преминали 814 варненци (средно по 40 на ден). Новодиагностицираните случаи на рак са 33.

Диагностиката на онкологичните заболявания също не се финансира от началото на 2012 г.
Освен че трудът на висококвалифицирания персонал не е заплатен, здравното заведение трупа разходи, без шанс за покритие и заради клиничните и образни изследвания, които съпътстват всяка диагностика.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg