Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

Държавата държи в колапс онкоболниците, а пациентите се увеличават

Юлия Георгиева 24-04-2012
Институции и организации : Държавата държи в колапс онкоболниците, а пациентите се увеличават - онко, здраве, МЗ,


Не се заплащат от никого и прегледите на регистрирани в СБАЛОЗ пациенти, които имат нужда от лечение не на основната си диагноза, а на последствията от лечението й – оперативно, химио- или лъчетерапия. Вместо това нормативната база предвижда заплащане само на диспансерните прегледи, които са едва 15 процента от всички прегледи, извършвани в болницата.

Не на последно място е и нерешеният след премахването на държавното субсидиране въпрос с лечението на здравнонеосигурените пациенти с онкологична диагноза. По закон СБАЛОЗ или КОЦ нямат право да ги лекуват платено, тъй като те са раково болни. НЗОК обаче отказва да покрие разходите за лечението им, тъй като са с прекъснати права. Само от началото на годината в СБАЛОЗ – Варна има 1000 такива пациенти. Тяхното лечение остава изцяло за сметка на болницата.

Освен намалените приходи, поради ограничения брой клинични пътеки, онкологичните болници се лишават от приходи и от потребителска такса, от приходи за болничен престой, от приходи за извършването на скъпоструващи лабораторни или образни изследвания, пише управителят на варненската онкоболница.

Преди преструктурирането на онкологичните диспансери, всички тези разходи се покриваха от държавна субсидия, която даваше възможност за пълноценно провеждане на лечебния процес, за мотивиране на персонала и за реализирането на сериозни инвестиции в модерна апаратура.
Само за последните 10 години в „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков” са инвестирани над 15 млн. лева, близо половината от които собствени средства на дружеството. Здравното заведение се утвърди като сериозен център за профилактика и лечение на онкологичните заболявания. Реновиран бе старият и бе изграден нов стационарен блок на болницата, в който бяха разкрити допълнителни 50 легла. Отделението по образна диагностика е наситено с модерна апаратура. Община Варна инвестира и 1 млн. лева в изграждането на бункер за поставяне на линеен ускорител и апарат за брахитерапия, който поради чести промени в здравната политика на правителствата през последните години все още е празен.
На този фон, проблемите, започнали с намаленото финансиране от 2011 г., които през 2012-а г. се задълбочават с прехвърлянето изцяло на финансирането към Националната здравноосигурителна каса, е на път да съсипе една от най-успешните болници в Североизточна България.

Отпуснатият от касата бюджет е с 28% или с 2,5 млн. лева по-малък от миналата година. Подписаният договор със здравната каса е с лимити по определени дейности, които не позволяват прехвърлянето на средства от дейност в дейност.

През 2011 г. СБАЛОЗ – Варна имаше бюджет в размер на 12,4 млн. лева. 7 млн. лева бяха от Министерството на здравеопазването – за диспансерно наблюдение – 2,341 млн. лева и за скъпоструващи лекарства – 3,9 млн. лева. Приходите за лечение по клинични пътеки от НЗОК бе 5,4 млн. лева.

Предложеният и подписан договор с НЗОК за 2012 г. предвижда общ бюджет от 9,9 млн. лева. От него едва 3 млн. лева е лимитът за лечение по клинични пътеки, 2,9 млн. лева – за лекарства и цели 3,2 млн. лева за диспансерно наблюдение, които са с 1 млн. лева повече от м.г. и е ясно, че този лимит няма да бъде достигнат. Това означава, че болницата ще бъде лишена от още 1 млн. лева, тъй като средствата не могат да се прехвърлят от дейност в дейност.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg