Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Не пренебрегвайте щитовидната жлеза

Петър Галев 15-12-2011
Ендокринология : Не пренебрегвайте щитовидната жлеза  - здраве, жлеза, щитовидна, ендокринолог


С какво изследване се установява дали жлезата работи добре?
Във връзка с голямата честота на тиреоидните заболявания и увеличаване на тази честота във възрастта след 40 г. МЗ одобри консенсус за диагностика, според който жените над 45 г. на всеки две години да си изследват тиреостимулиращия хормон (ТСХ), който е най-чувствителният и показателен тест за нарушена функция, дори в случаи, когато няма никаква симптоматика. ТСХ е физиологичен стимулатор на функцията на жлезата, който реагира първи, когато тази функция не е в ред. Повишеният ТСХ свидетелства за намалена функция на жлезата по закона за обратната връзка.

Да припомним нормалните стойности на ТСХ.
Зависи от различните използвани методики, най-често за долна граница се приема 0,4–0,5 международни единици на милилитър, а горната граница в зависимост от метода е 4-4,2-4,9. Някои стари методи дават до 5 и нещо, но това вече е излязло от употреба. Искам и друго да подчертая - има редица международни скринингови изследвания, че при ТСХ между 2,5 и 4,2 голяма част от пациентите след време развиват хипотиреоидизъм, тоест те трябва да бъдат контролирани и наблюдавани с оглед евентуално включване на заместителна терапия с хормони. Особено когато е при бременни! Към момента на бременността ТСХ не бива да бъде над 2,5!

Какво е мястото на образната диагностика тук?
Изключително важно е да се види ехографски как е щитовидната жлеза. Тя може да бъде нормална или променена - с възли или без възли. Грешка е да се смята, че всеки възел трябва да се оперира. По принцип се приема, че когато възлите са над 3 см, те подлежат на оперативна интервенция. В някои случаи преди операцията се налага биопсия с хистологично изследване на жлезата, което трябва да стане в болнична обстановка.

Лечението на хипофункцията на щитовидната жлеза с хормон на хапчета за цял живот ли е, или може да се очаква жлезата „да тръгне”?
По принцип развил се вече хипотиреоидизъм, увреждане на жлезата, няма как да се върне назад. Има наистина някои такива случаи при автоимунното заболяване тиреоидит на Хашимото. Но това е в началните една-две години от развитието на това заболяване.

При правилна терапия наблюдавате ли нормализация на сърдечно-съдовите проблеми?
Когато те се дължат на хипофункцията, да! Защото, когато ние атакуваме причината, очевидно, че последствията вече ще се отдръпнат.

-------------------------------------------------
Телефон за консултации: 02 403 49 17




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg