Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Не пренебрегвайте щитовидната жлеза

Петър Галев 15-12-2011
Ендокринология : Не пренебрегвайте щитовидната жлеза  - здраве, жлеза, щитовидна, ендокринолог
Интервю с проф. д-р Боян Лозанов, ръководител на Клиниката по вътрешни болести в „Токуда болница София”.

Проф. Лозанов, много ли са хората със заболявания на щитовидната жлеза?
Според статистиките около 10 процента от населението има проблеми с жлезата. За нашата страна това означава около 750 хиляди души, което никак не е малко! Щитовидната жлеза има различни болестни прояви. Освен гушата, която е най-популярна и представлява увеличение на обема и размерите на жлезата, основното са отклоненията в хормоналната секреция в плюс или в минус - хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм.

Повече мъже или жени?
Повече жени. Тиреоидните заболявания са четири-пет пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете. Прицелната възраст е след 40 години. Когато говорим за повишена функция, пиковата възраст е между 40 и 60 г. А при намалената функция - от 55-60 г. нагоре. Като специално при жените над 60 г. хипотиреоидизмът засяга всяка пета жена. В повечето случаи той не се подозира, защото протича много дискретно. Понякога само повишеният холестерол е белег за проблем с жлезата, защото може да се дължи на леко понижена функция. Тоест нямаме никакви други симптоми, но това засилва атеросклерозата с всичките й прояви. В крайна сметка може да се стигне до инфаркт или до инсулт.

И все пак какви симптоми трябва да се търсят, за да се заподозре проблем с щитовидната жлеза?
Понякога се наблюдават депресии и невротични състояния, с потисната емоционалност и тревожност. Установено е, че 14% от лекуваните по повод депресивен синдром всъщност имат намалена функция на щитовидната жлеза. По-често се срещат прояви от страна на сърдечно-съдовата система. Специално при понижена функция имаме забавяне на пулса и повишено артериално налягане. Погрешно се смята, че хипофункцията протича с ниско кръвно налягане. 50-60% от случаите имат хипертония.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg