Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Назаем от живота - Назаем от живота

Магията на топлата напитка

Бойка Велинова 10-01-2012
Назаем от живота : Магията на топлата напитка - здраве, кафе, чай, какао
От опит знаем какво блаженство е топлият билков чай с лимон и мед, особено в студеното време...

Ако добавим и глътка коняк, вече имаме празник за сетивата. С още прости съставки – какао, кафе, вино и малко умения, можем всеки ден да си сервираме вълшебни напитки, които да ни тонизират и да ни доставят уют и удоволствие: не само когато сме сами у дома, но и когато поканим гости.

Ирландското кафе - абсолютната класика

Приготвянето наглед е съвсем просто, но трябва да се прави с търпение и внимание, за да се получи желаният краен ефект на етажи. Класическата чаша е от дебело стъкло, издължена, на столче и с дръжка. За улеснение има разделителни линии като мензура за основните съставки: кафява захар (2 ч.л.), ирландско уиски (30 мл), горещо еспресо (120 мл) и на върха като снежна шапка – две лъжици бита сметана. Продуктите се сипват в тази последователност и чашата се сервира върху бяла порцеланова чинийка. Напитката се разбърква с коктейлна лъжичка с дълга дръжка. Друг вариант на приготвяне е да разбъркате всички съставки без сметаната, докато захарта се разтвори и след това да декорирате.

По желание отгоре може да се настърже черен шоколад, да се направи от шаблон фигурка с какао или ароматът да се подсили с 2 щипки индийско орехче. При спазване на пропорциите можете да си направите ирландско кафе и в огнеупорна стъклена или порцеланова чаша. Изпийте го с удоволствие и накрая си оближете мустачките от сметана, които са част от цялото преживяване с неповторимото ирландско кафе, създадено от Джоузеф Шеридън в една студена зимна нощ.

Горещо какао
Макар и да е един от традиционните продукти, дошли заедно с конкистадорите в Европа, какаото вече смята Стария континент за свое място и се употребява едва ли не повече, отколкото в родината му. Любопитно е, че „храната на боговете”, напитката на водна основа шоколатъл, с която ацтекският владетел Монтесума II впечатлил хората на Кортес, всъщност е била подправена с ванилия и черен пипер, но не и подсладена.

За 6 чаши горещо какао ни трябват три чаши нискомаслено краве (може и соево) мляко, 100 г натурално какао на прах, 50-80 г кафява захар (на вкус), 1 с.л. царевично нишесте. Продуктите се смесват в касерола и се разбъркват добре, за да не останат бучици. На тих огън сместа се вари, докато кипне, като непрекъснато се разбърква. Маха се от котлона и се сервира. Гъстотата на напитката създава илюзия за много сметана, но всъщност рецептата е нискокалорична. Въпреки това с чаша горещо какао спокойно ще заместите късната или следобедната закуска. Можете да го разнообразите с лъжица бренди към всяка порция или да прибавите съвсем по мексикански щипка лют червен пипер за ободряване.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg