Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Остеопороза

Кой е изложен на риск от остеопороза?

health.bg 02-03-2012
Остеопороза : Кой е изложен на риск от остеопороза? - здраве, кости, стави, остеопороза,
Остеопорозата е заболяване, което тихо и неусетно изяжда костите и нарушава костно-скелетната структура.

Напредването на болестта води до травми и счупвания, а в напреднал стадий и до инвалидизация.

Ето защо трябва да се грижите за костите си. Не ги пренебрегвайте. Представяме ви пет признака, по които може да се определи кой е в риск от това коварно заболяване:

Пол:
Жените са по-застрашени от развитие на остеопороза, защото те имат по-малко костна тъкан и губят по-бързо костна маса в сравнение с мъжете заради промените, които се случват в менопаузата. Въпреки това по-възрастните мъже също са изложени на риск от остеопороза.

Възраст: Обикновено заболяването се появява в напреднала възраст, но може да се появи и във всяка възрастова група. Мит е, че остеопорозата се появява само в напреднала възраст. Жените над 50-годишна възраст и мъжете над 70 имат по-висок риск за остеопороза.

Телосложение: Дребните жени с тънки кости са в по-голям риск от остеопороза в сравнение с по-едрите дами, но наднорменото тегло натоварва допълнително ставите и скелетната структура.

Раса: Жените от европеидната и азиатската раса са изложени на по-голяма опасност от развитие на болестта. Афро-американските жени и латиноамериканските имат по-нисък риск. Семейната обремененост също играе роля в появата на фрактури

Начин на живот:
Тези, които спазват диета с ниско съдържание на калций, прекаляват с алкохола, и са неподвижни през по-голямата част от времето си, е много вероятно да имат проблеми с костите.

Как да се справите с риска?
Първо и най-важно е да се консултирате със специалист. Той ще ви направи необходимите изследвания и ако сте в риск, ще ви назначи лечение или промяна в начина на живот.

Приемът на калций и витамин D са сред начините за подобряване на състоянието на костите. Редовната двигателна активност също е от голямо значение.

Намалете вредните навици, спортувайте, хранете се правилно и не пренебрегвайте профилактичните измервания на костната плътност.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg