Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Остеопороза

Как да предпазим костите от счупване?

Д-р Родина Несторова, ревматолог, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза 20-10-2011
Остеопороза : Как да предпазим костите от счупване? - здраве, кости, остеопороза,
Тази година логото на Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) е „Обичай костите си!”. За да приложите в практиката този призив, са необходими само 3 стъпки.

Те са важна превенция на остеопорозата през всички стадии на живота:

1. Движение
Има строга зависимост между физическата активност и костното здраве. Активните, спортуващи хора имат по-висока костна плътност, по-голяма мускулна здравина и по-малка склонност към падане. И обратно – обездвижването води до костна загуба и мускулна слабост, при това само за няколко седмици. Пример в това отношение са астронавтите, които губят значителна костна и мускулна маса през дългите периоди на безтегловност.

Особено вредно при подрастващите е дългото застояване пред компютрите, което е категоричен пример за заседнал начин на живот. Така децата не могат да изградят адекватно костната си маса и на 20-годишна възраст те не могат да достигнат пиковите си нива, с което остават с по-ниска костна маса.

Предпочитайте аеробните упражнения - бързо ходене, туризъм, изкачване на стълби, бягане. Също вдигане на тежести и скачане. Трябва да се отбележи, че обикновеното ходене не може да намали риска от фрактури. А бързото ходене трябва да се практикува повече от 4 часа на седмица, за да спадне рискът от фрактури на бедрената кост с 41%.

2. Калций
Калцият е ключов структурен компонент на костта. Скелетът притежава 99% от нашия калций. Храната е достатъчен източник на калций - мляко, млечни произведения, риба, месо, ядки, плодове, зеленчуци, варива, хляб. Всички тези продукти са богати на този елемент и при нормален диетичен режим организмът получава необходимото количество с храната.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg