Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Остеопороза

Как да предпазим костите от счупване?

Д-р Родина Несторова, ревматолог, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза 20-10-2011
Остеопороза : Как да предпазим костите от счупване? - здраве, кости, остеопороза,


Добавките
Когато излагането на слънце е неадекватно на нуждите, се препоръчва допълнителен прием на витамин D: 800-1000 IU дневно.
Според научните анализи при 50-70% от европейците е налице висока степен на дефицит на витамин D (серумното ниво <25 nmol/l). Основните рискови групи са старческата и юношеската.

Оптималните серумни нива на витамин D са 50-70 ng/ml. По-високите нива  се препоръчват с цел превенция на паданията и фрактурите. Дефицит на витамин D е налице при серумно ниво <30 ng/ml. В тези случаи се препоръчва суплементация с 800-2000 IU дневно.
Витамин D суплементацията във високи дози се препоръчва, защото намалява честотата на паданията и фрактурите, предпазва от сърдечно-съдови заболявания и редуцира симптомите на простуда и грип.

Освен това, доказано в клинични проучвания, добре се повлияват захарният диабет, артериалната хипертония, мултипленната склероза, болестта на Крон, намалява болката, а също добре се повлияват и депресивните състояния. Американската агенция за лекарствата и храните (FDA) препоръчва да се приема витамин D за превенция на остеопороза в доза 50 μg дневно.

В България от години се препоръчва безспорно доказалият своите качества перорален маслен разтвор на витамин D3 във флакон от 10 ml.
1 ml от масления разтвор Вигантол съдържа 30 капки, което е еквивалентно на 20 000 IU витамин D. Препаратът е по-широко познат за профилактика на рахит при кърмачета, при които дозата е една капка дневно.

Тя се дава с лъжица мляко или храна. Освен при тях обаче Вигантол е показан и при редица други заболявания, свързани с недостиг на витамин D. При дефицит се приемат 1-2 капки дневно, а за поддържащо лечение на остеопороза дозата е 2-5 капки дневно.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg