Здравето от А до Я - Хранене и диети
Колко вредна е пържената храна?health.bg 2012-05-18
![]() Испанско изследване анализира хранителните навици и готварските методи на 40000 души на възраст между 29 и 69 години в рамките на 11-годишен период. Участниците е трябвало да опишат какво ядат и как приготвят храната си – дали варят, пържат, пекат продуктите. Никой от доброволците не е имал сърдечно заболяване преди началото на проучването, но в края имало 606 ситуации, свързани с кардиологичен проблем и 1134 смъртни случаи. Учените не открили връзка между количеството на консумираните мазнини (за готвене) и повишаване на риска за сърцето, но те поясняват, че откритието не означава да се тъпчете всеки ден с пържени картофи и други мазни изкушения. Експертите се обединяват около теорията, че пърженото не е непременно вредно за сърцето. Испанците използват зехтин или слънчогледово олио (ненаситени мазнини) при пържене, а не масло, мас или палмово масло. Пържената храна е и по-калорична, защото продуктите абсорбират мазнините, което може да доведе до увеличаване на нежеланите килограми. В страните по Средиземноморието се консумират много пържени храни, но и се използва предимно зехтин и слънчогледово олио. Там учените не са открили повишаване на случаите на сърдечни заболявания вследствие на приемането на пържени ястия. Изследванията са публикувани в British Medical Journal. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |