Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Нещо сладко...

health.bg 19-05-2012
Любопитно : Нещо сладко... - здраве, сладко, торти, десерти


”Линц”
Най-вкусната австрийска торта обаче е може би „Линц”. Изумителното бадемово изкушение е създадено преди повече от 300 години. Последната и окончателна рецепта е разработена от баварския сладкар Йохан Конрад Фохел, който се преместил да живее в гр. Линц. Хората толкова обикнали тортата му, че го направили почетен гражданин и дори кръстили улица на негово име.

„Добуш”
Унгарските сладкари подарили на света знаменитата торта „Добуш” по времето, когато все още съществувала Австро-Унгария и работели съвместно с австрийските майстори в кухнята. През 1885 г. на национална изложба за сладкарски изделия Йозеф Добуш създал своя шедьовър – торта от 5 бисквитени блата и един карамелен с шоколадов крем, която не се разваля минимум 10 дни. Рецептата си той публикувал едва през 1906 г., когато се пенсионирал. В съвременна Унгария правят десерта по оригиналния начин. „Добуш” е любимата торта на австро-унгарската императрица Елизабет, съпруга на Франц Йосиф.

„Шварцвалд”
Сметановата торта с вишни се е появила в Германия през 1930 г. Тя е направена от блатове с шоколадови бисквити, напоени обилно със сладък сироп от вишни. Плодът се използва за украса на тортата, заедно с шоколадови стърготини.


”Чийзкейк”
Един от най-старите текстове за направа на печива със сирене принадлежат на древногръцкия лекар Аеджимиус, живял преди Хипократ. В изследователски книги се споменава, че първите чийзкейкове са се появили на о-в Самос през VIII-VII в. преди н.е. Известно е също, че такива малки кейкове са били раздавани на атлетите по време на първите Олимпийски игри през 776 г. пр.Хр. В древния Рим десертът е бил много обичан от Юлий Цезар. Оттогава основните продукти за вкусния сладкиш са неизменни - сирене/извара, мед/захар, яйца, малко брашно, стафиди.

„Тирамису”
Италианците вкарват нежния вкус на маскарпоне в една от най-популярните торти в света. На италиански „тирамису“ означава буквално „ободрѝ ме!“ заради двете си съдържащи кофеин съставки - кафето и какаото. За време на появата му се сочат 60-те година на XX век. „Тирамису” е сред най-разпространените десерти днес. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти.

„Павлова”
И до днес Нова Зеландия и Австрия спорят за авторството на една от най-прекрасните торти – „Павлова”. Безспорен е фактът, че тя е направена в чест на руската балерина Анна Павлова. Тортата е лека и ефирна като балерината – целувчен блат и пухкава сметана. Отгоре се нареждат свежи ягоди или тропически плодове. Европейският вариант е с малини.

„Гараш”
Ще завършим прегледа на най-известните торти с класическата „Гараш”. Тя радва небцето на по-заможния българин още от началото на века и изглежда, че дори е създадена у нас, когато известната софийска сладкарница на чеха Панах на булевард „Дондуков" преминава в ръцете на унгарци, единият от които се казвал Гараш. За него се предполага, че е и автор на тортата. Изключително сладка, подчертано шоколадовата наслада с орехи и сметана се украсява с наредени в кръг боядисани в зелено бадеми или с кокосови стърготини.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg