Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Огледало, огледало на стената...

Кристина Пешина 21-05-2012
Любопитно : Огледало, огледало на стената... - здраве, огледало, фън шуй
Огледалото е натоварено с огромна доза мистицизъм.

За всички хора, независимо от коя част на земното кълбо са, каква религия изповядват и в какви митове и легенди вярват, счупеното огледало означава седем години нещастие и несполука. Това е едно от най-широко разпространените суеверия, чиито корени се губят някъде в миналото. Свързано е със схващането, че огледалото отразява душата на човека и ако то се разбие, страда и душата. Китайците вярват, че демоните стават видими само пред огледало и затова го поставят зад гърба си, за да ги пази от зли сили. Древни шамани са изпадали в транс, взирайки се в различни отразяващи плоскости. Нарцис остава зашеметен от собственото си отражение във водата и се влюбва в него, без да съзнава, че това е самият той. Всъщност хората са се оглеждали в какви ли не повърхности още преди да създадат огледалото. Разпознаването на собствения лик е особен психологически момент, достъпен само за човеците и за някои животни.

В далечното минало огледала са се правили от различни метали като мед, бронз, сребро, калай и др. Стъклените огледала са изобретени от Сидон през първия век от новата ера. Химическият процес на покриване на стъклото със сребро бил открит през XIX век. Макар производството на огледала да е претърпяло сериозна еволюция, отношението на хората към тях не се е променило особено. Все още в много култури се възприемат като граница между реалния и паралелния свят, а появата им в сънищата ни се смята за съдбоносна.

Днес огледалото е неразделна част от всеки дом. Имаме поне по едно, пред което се опитваме да си представим как ще изглеждаме в очите на другите. Обикновено не се замисляме къде точно го поставяме и често допускаме грешки. Затова потърсихме мнението и съветите на сертифицирания експерт по фън шуй инж. Елза Панайотова. „Огледалата са нужен, но и особен предмет и е добре да се използват внимателно. Те умножават това, което отразяват, и затова нека бъдат красиви неща като картини, кристали, цветя, купа с плодове и в никакъв случай домакински пособия като метла, кофа и прочие”, съветва Елза. Счупени или пукнати огледала трябва веднага да се сменят. А направени от парчета да се избягват, тъй като те раздробяват отражението и разрушават енергията. Когато се настанявате в нов дом, най-добре е да се сдобиете с нови огледала, а не да пренасяте старите. Идеалният размер е този, в който може да се огледате в цял ръст и да остане разстояние над главата поне няколко сантиметра. Според източното изкуство това означава възможност за растеж във всеки един аспект.

Често огледала се използват, за да се увеличи визуално пространството и да се допълнят липсващите според фън шуй  зони. С тяхна помощ може да се преразпредели енергията в пространството, направлявайки потока на енергията Ци в нужната посока. Поставени обаче неправилно, те могат да объркат потока на енергията, да я засилят прекалено или да я отслабят.

В стаята, в която спите, не е желателно да има видими огледала. Особено ако в тях се отразява легналото тяло. „Огледалата са тънка материална врата към други светове и през тях могат да проникнат нежелани посетители, което води до неспокоен сън”, пояснява специалистката. Резултати са повишена уморяемост, тревожност и влошено здравословно състояние. И тъй като страшно популярни днес (макар и, както разбрахме, в абсолютен разрез с източното учение) са гардеробите с цели огледала върху външната страна на вратичките, вероятността да имате проблеми е твърде голяма. „Разрешението е облепване с мебелно фолио или поставяне на завеси, които да се пускат вечер пред огледалата”, посъветва Елза Панайотова. Друг вариант е да монтирате огледала от вътрешната страна на вратичките и да ги ползвате, когато ви е необходимо. Може да си купите и огледало с подвижна рамка, което да накланяте към тавана по време на сън.

Що се отнася до огледалото в антрето, то не бива да се поставя срещу входната врата. „През нея влиза основното количество полезна енергия, която е необходима за добрия фън шуй на жилището, а следователно и за успешния живот на обитателите. Срещайки още в началото на своя път отразяваща повърхност, тази енергия се връща обратно и не успява да се разпространи из целия дом. Това може да доведе до умора, липса на късмет, проблеми, защото домът не се зарежда достатъчно енергийно”, продължава специалистката.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg