Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сенна хрема

Живот със сенна хрема

Галина Спасова 11-06-2012
Сенна  хрема : Живот със сенна хрема - здраве, сенна хрема, алергии, антихистамини
Интервю с д-р Росица Бакалова, алерголог, за възможностите за пълноценен живот със сенна хрема.

Д-р Бакалова, за страдащите от сенна хрема безкрайните пролетни дъждове не само не са отегчителни, а са направо глътка въздух. Как се обяснява облекчението?
Наистина, за тези пациенти хубавото пролетно време може да се превърне в кошмар, а дъждът отмива полените. Броят на страдащите от алергии драстично нараства през последните години и причините още не са научно доказани, но има данни, че промените в климата са сред основните фактори. Много растения започват цъфтежа по-рано и той е по-продължителен. И така сенната хрема заплашва да се превърне за милиони хора по света от сезонен в целогодишен проблем. Сенната хрема, предизвикана от тревни полени, е най-разпространена у нас.

На второ място по честота е алергията към брезовия полен, но сега страдащите от нея се чувстват добре, защото цъфтежът отмина още през март. Полените произхождат от микроскопични зрънца - това са мъжките семена на растенията.
У нас в момента най-активен е груповият тревен полен – райграс, също тимотейка и ливадина. Сенната хрема е много по-разпространена в градовете, защото този прашец се полепва по носители – газове, петролни продукти. На морето например симптомите са по-слаби, защото големите въздушни течения прочистват въздуха. Затова ние препоръчваме на пациентите в най-активния за техните алергени сезон да отидат на море.

Повече хора ли ви търсят за диагноза и лечение?
Оказва се, че почти половината от пациентите с алергичен ринит изобщо не се обръщат към лекар и не предприемат лечение. Привикват да дишат през устата, смятат, че сенната хрема е хронично и нелечимо заболяване. Истината е, че при правилно поведение и подходящи препарати симптомите могат да бъдат максимално контролирани и дори да се постигне излекуване. Лечението е тясно свързано с точната диагноза и затова консултацията с алерголог е абсолютно задължителна. Той ще препоръча какви мерки трябва да се вземат, за да се ограничи чисто физически контактът с алергена. А при лечението има два пътя – облекчаване на симптомите и имунотерапия.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg