Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сенна хрема

Не оставяйте сенната хрема без лечение!

Галина Спасова 29-05-2012
Сенна  хрема : Не оставяйте сенната хрема без лечение!  - здраве, сенна хрема, алергия, алергодил,
Интервю с д-р Мария Стаевска от Клиниката по алергология на Александровска болница.

Д-р Стаевска, как да се различи алергичната от обикновената хрема?
Ако е през този сезон и ако има бистър секрет от носа със сърбеж в очите и в носа, сълзене - това са много характерни симптоми. При острата хрема обикновено има болка в гърлото, главоболие, обилна секреция, но няма сърбеж. Особено по-възрастните хора може да се заблудят и дълго да се опитват да се борят със сенната хрема като с вирусно заболяване.

Доскоро поленова алергия се смяташе едва ли не за детска болест, но явно това се променя...
Да, пикът обикновено е в юношеската възраст, при младите - също и към 40-ата година започва да затихва. Наистина напоследък има първи прояви при пациенти на 50-60 години. Дори още няма проучвания, но се забелязва в практиката. Моето обяснение е добрата кондиция на по-възрастните. Увеличи се продължителността, но и качеството на живота. Алергиите са изкривен имунен отговор. С възрастта имунният отговор затихва, затова затихват и алергиите.

Вероятно сега имунната система остава по-дълго биологично млада. Другият фактор е миграцията към градовете. Има датско проучване, което сочи, че пациентите, които са живели винаги в градовете, проявяват по-рядко алергия в късна възраст, отколкото идващите от селата. Обяснението е, че на село има много повече алергени, голяма концентрация на полени, което има ефект на спонтанна имунотерапия. С откъсването от животните, почвата и т.н. фактори с протективен ефект и намаляването на количеството алергени се загубва и толерансът, поносимостта.

Генетичният фактор има ли роля?
Има генетично предразположение. Ако единият родител е алергичен, 40% е вероятността детето да е алергично. Ако и двамата са алергични, със склонност към сенна хрема или астма, рискът вече е 80%.

При сенната хрема трябва ли да се променят хранителните навици и предпочитания?
При нея храненето може да има значение само при т.нар. орален алергичен синдром. Има кръстосана реактивност между алергени, като брезовия полен, с някои плодове. Т.е. който има алергия към брези, не може да понася ябълки, череши, круши, праскови, моркови, целина, ядки – най-често лешници, защото леската и брезата са роднини.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg